Ryssland

Första domen mot demokratiaktivist i Ryssland

2:08 min

I Ryssland har nu den första straffrättsliga domen fallit mot en demokratiaktivist enligt en lag som riktar sig mot vissa organisationer, de som i Ryssland kallas "oönskade". Arbete för demokrati, det gav 300 timmars samhällstjänst.

Brottet som journalisten Maksim Vernikov ska ha begått är att han har varit aktiv i Öppna Ryssland, som jobbar för demokrati. Han har varit med och organiserat en konferens och har spridit information i sociala medier.
Det kunde ha blivit värre, upp till fängelse i sex år, för Vernikov anses av domstolen vara en återfallsförbrytare. Han har tidigare fått böter för att ha arbetat med att främja demokratin inom Öppna Ryssland.

Så fungerar lagen. Först får man böter för att ha jobbat med, i det här fallet, demokratiaktivism. Om man sedan anses fortsätta bryta mot lagen, då kan straffet bli hårdare.

Den här lagen blev till för fem år sedan. Med hjälp av den kan ryska myndigheter förbjuda internationella organisationer som man anser hotar Rysslands säkerhet eller försvar. Det går också att utdöma böter till de som engagerar sig, eller hårdare straff om man envisas.

I praktiken har användningen av lagen fokuserat främst på organisationer som jobbar för demokrati, och de flesta av dem har sitt ursprung i USA. De är totalt 19 stycken och det finns en lista över vilka de är på ryska justitiedepartementets hemsida.

Det Öppna Ryssland som Vernikov varit aktiv i säger sig dock vara en rysk organisation. I Storbritannien finns en internationell organisation med samma namn som grundades av den före detta olje-oligarken Michail Chodorkovskij. Han lever i exil, efter att ha utmanat Vladimir Putin och då hamnat i fängelse. Det ryska Öppna Ryssland har envist hävdat att man inte är en del av den brittiska.

Ytterligare tre människor står inför rätta eller utreds för sitt engagemang i Öppna Ryssland. En av dem har suttit i husarrest i mer än ett år för att ha deltagit i en debatt och för att ha spridit information i sociala medier.