Coronaviruset

Färre smittas av coronaviruset i Kina

1:53 min

För tredje dagen i följd rapporterar kinesiska myndigheter en minskning av antalet nya fall av coronasmitta i landet. Hittills har mer än 68 000 personer rapporterats ha blivit smittade. Men statsepidemiolog Anders Tegnell är försiktigt optimistisk.

– Ja, det verkar ju ändå som att det ska vara en stabil trend även om man nog ska vänta några dagar till innan man kan känna sig helt säker, säger Anders Tegnell.

Enligt Anders Tegnell kan nedgången i antalet smittade ha orsakats av två faktorer, dels de åtgärder som gjorts för att begränsa smittan, dels att fler i samhället blivit immuna.

Han är nöjd med hur Sverige hittills har hanterat de evakuerade svenskarna genom en frivillig karantän. För de tiotalet personer som kom till Sverige för fjorton dagar sedan, ska den idag vara över. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor när det gäller hur viruset drabbar människor.

– Jag tycker nog fortfarande att det är lite svårt att förstå hur spridningen går till, säger Anders Tegnell. Är det här en spridning inom familjer? Är det en spridning på arbetsplatser? Var smittas man mest så att säga? Och det är ju nästan den viktigaste kunskapen för att kunna sätta in åtgärder på rätt platser i samhället, framhåller han.

Hur bedömer du risken att det här viruset skulle kunna orsaka en pandemi, en världsomspännande smittspridning?

– Ja, det är ju fortfarande svårt att veta, tycker jag. Det som vi ser nu är ju väldigt lovande för att stämmer det att det faktiskt kan lugna ner sig rätt ordentligt i de centrala delarna i Kina, så kanske vi kanske kan ha klarat av det här den här gången.