olaga integritetsintrång

Full man filmades på toaletten – ny lag prövas av HD

1:58 min

Spridning av en film från en dödsolycka har aktualiserat den drygt två gamla lagen om olaga integritetsintrång. Lagen prövas nu även av Högsta domstolen efter att en en berusad man filmats på toaletten.

I helgen omkom fyra personer vid en svår trafikolycka i Göteborg. Nu har polisen i Region Väst anmält att någon har filmat den nyss kraschade bilen.

– Man har lagt ut det på sociala medier, mycket osmakligt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisens Region Väst, till Ekot.

– Att komma på idén att filma in i en så tragisk olycka i stället för att ringa polis och vara behjälplig på platsen övergår mitt förstånd.

Polisen vet fortfarande inte vem som har spelat in och spridit filmen från helgens dödsolycka i Göteborg, som krävde fyra personers liv. Christer Fuxborg har ändå gott hopp om att polisen ska hitta gärningspersonen.

Gör man något på internet så lämnar det någon form av ”fingeravtryck”.

Sedan den 1 januari 2018 kan det vara olagligt att sprida filmer och foton från olycksplatser, eller på annat sätt dela med sig av bilder eller uppgifter om folks privatliv som anses medföra allvarlig skada för den enskilde. Brottet olaga integritetsintrång kan ge böter eller fängelse i högst två år. Om brottet anses vara grovt kan gärningspersonen dömas till fängelse i upp till fyra år.

Högsta domstolen gör nu sin första prövning av den ganska nya lagen. Detta fall handlar inte om filmande vid en olycksplats, utan om en 20-årig man som har dömts i tingsrätt och hovrätt för att ha försökt skada en annan person genom att sprida en bild på honom full hängande vid en toalettstol där han just har kräkts.

Enligt planen ska en handläggare på Högsta Domstolen i morgon föredra det här ärendet för fem justitieråd. Högsta Domstolens första vägledande dom om olaga integritetsintrång kommer troligen under andra halvan av mars.