"Plattformarna måste ha ett medansvar"

Regeringen vill lagstifta mot skadligt innehåll i sociala medier

1:38 min

Regeringen vill ta hårdare tag mot kränkande innehåll i sociala medier genom att göra företagen delvis ansvariga över det som publiceras.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman vill se en lagstiftning där sociala medier-företagen hålls delvis ansvariga för det som publiceras på deras plattformar.

– Ytterst är det den som själv skriver ett inlägg som är ansvarig, men jag menar att de sociala plattformarna måste ha ett medansvar för det som publiceras på deras plattformar och med det vill jag ha en skyldighet för företagen att ta ner olagligt material, säger Anders Ygeman.

En sådan här lagstiftning passar bäst på europeisk nivå, säger Anders Ygeman, eftersom det rör sig om internationella företag. Men om det inte skulle gå vägen i EU så vill han ta till svensk lagstiftning.

På liknande sätt har Storbritanniens regering gjort med ett nytt lagförslag, där man ger kontrollorganet Ofcom i uppdrag att hålla koll på aktörerna och se till att innehåll som är skadligt ska plockas ner från sociala plattformar.

Det kan till exempel röra sig om utnyttjande av barn, nätmobbning eller terrorismpropaganda. Att reglera i svensk lag vad som ska få stå på till exempel Facebook, kommer inte inskränka yttrandefriheten tror Anders Ygeman.

– Det är ju redan idag olagligt att hetsa mot folkgrupp eller hota någon på sociala medier, men idag är ansvaret enbart den enskildes, jag vill också att det ska införas ett medansvar för plattformarna, för att se till att ta ner sånt material som strider mot de egna användarvillkoren eller strider mot lagen.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp, vill avvakta tills hon läst lagförslaget innan hon uttalar sig om det, men framhåller vikten av att en fråga som den här hamnar på EU-nivå och inte mer regionalt.

- Jag är tveksam till att kunna reglera det på nationell nivå, utifrån att internet inte har några gränser säger Lotta Finstorp, moderaternas kulturpolitiska talesperson.