IT & internet

Kritik mot polisens intrång i mobiler

2:29 min

Polisen väntas snart få göra intrång i mobiler med egna virusprogram. Men lagförslaget om hemlig dataavläsning möter kritik.

Krypterade sms-tjänster har blivit ett vanligt brottsverktyg. Ekot har tagit del av ett 30-tal domar från november i fjol till januari i år där appar som Wickr, Whatsapp och Telegram förekommer.

Med apparna har dömda brottslingar planerat allt från narkotikabrott till bedrägeri och människorov. I de flesta fall har polisen inte lyckats kommit åt själva konversationerna.

– Det är ju ett jättestort problem och någonting som ökar hela tiden. Det är helt omöjligt för oss att tyda vad det är de säger till varandra, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Polisens nationella operativa avdelning.

På torsdag väntas riksdagen ge polisen möjlighet att spionera på misstänkta med hjälp av trojaner eller virusprogram. Men vissa är kritiska till den hemliga dataavläsningen, som väntas kosta drygt 100 miljoner kronor per år.

– Polisen som myndighet saknar it-kompetens. Jag tycker man ska börja där istället, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Intrången i exempelvis smarta telefoner ska endast ske vid misstanke om grov brottslighet. Men den som utsätts behöver inte vara misstänkt, utan kan också vara någon som den misstänkte väntas kontakta.

Förslaget är enligt Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, för långtgående.

– Vi har rätt till ett privatliv, att vara fredade från statens kontroll. Man ska inte glömma att det här inkräktar på det, säger hon.

Inrikesminister Mikael Damberg menar att polisen behöver utökade befogenheter.

– Det här är ett kraftfullt verktyg som polisen nu får och jag är helt övertygad om att det kommer leda till fler fällande domar, säger Mikael Damberg.