Operation Sophia

Planen: EU vill skrota militär insats i Medelhavet

2:02 min

Ett överraskande besked kom idag från EU:s utrikesministrar. De vill skrota Operation Sophia, EU:s militära insats på Medelhavet, och ersätta den med en helt ny insats med fokus på att bevaka vapenembargot mot Libyen.

– Vi har enats om att starta en ny insats på Medelhavet. Operation Sophia kommer avslutas, säger utrikeschefen Josep Borrell på presskonferensen i Bryssel.

Beskedet var oväntat. Inför mötet fanns det väldigt små förhoppningar om att EU:s utrikesministrar skulle kunna enas om att sätta nya europeiska militärfartyg i Medelhavet genom att återuppta insatsen Operation Sophia.

Insatsen har legat på is sedan förra våren eftersom flera medlemsländer, däribland Österrike och Ungern, menat att det lockar fler migranter över havet från Libyen mot Europa. Därför har det bara skett övervakning med flyg, vilket många menar inte räcker för att bekämpa människosmugglingen men också för att upprätthålla vapen- och oljeembargot mot Libyen, vilket gör att striderna i landet kan fortsätta.

Men motståndet från några medlemsländer mjuknade på dagens möte och ministrarna kunde tillslut enas om en helt ny insats som ska fokusera på att bevaka just embargot. Ett stort steg framåt, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.

– Det viktiga för oss var att ge en politisk signal, att det nu finns politisk enighet i EU att vi måste bli ännu mer aktiva för att stödja en process som leder till fred i Libyen, säger hon.

Enligt Ann Linde ska den nya operation ha i stort sett samma uppdrag som den förra. Det skulle innebära även sjöräddning, även om huvudfokus skulle ligga på att upprätthålla vapen- och oljeembargot.
Det är dock inget formellt beslut fattat om en ny insats eftersom det kräver godkännande från svenska riksdagen och de andra parlamenten i EU-länderna.

Konkret beslut kan ske tidigast på nästa utrikesministermöte i slutet av mars, och när europeiska båtar verkligen kan börja patrullera Medelhavet är oklart.