toppmöte

Låst läge när EU ska förhandla fram ny budget

2:04 min

Positionerna framstår som låsta inför EU:s toppmöte på torsdag. Då ska de avgörande förhandlingarna om EU:s budget genomföras.

Det gjordes inga direkta framsteg i förhandlingarna när Sveriges EU-minister Hans Dahlgren träffade sina europeiska kollegor ikväll.

– Jag såg inte att några ändrade uppfattning i några särskilda sakfrågor, säger han.

Åsikterna ligger fast om EU:s långtidsbudget. En budget som sätter den ekonomiska ramen för hela EU de kommande sju åren.

EU:s ordförande Charles Michel är den som har fått den otacksamma uppgiften att försöka få länderna att enas. Hans senaste förslag som kom i fredags är det få som gillar.

Michels förslag innebär en EU-budget på ungefär 11 000 miljarder kronor. Det motsvarar 1,074 procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst, BNI.

Det är alldeles för lite pengar, säger länder som är nettomottagare och får mer pengar i EU-stöd än de själva betalar in till budgeten.
Alldeles för mycket, säger Sverige och en handfull andra länder, som är så kallade nettobetalare, och alltså betalar in mer än de själva får tillbaka i EU-stöd.

EU-minister Hans Dahlgren tycker att det går åt fel håll i förhandlingarna. Det senaste förslaget kan öka den svenska avgiften till EU avsevärt.

– I storleksordningen 37 procent i svenska avgifter utan rabatter. Men vi räknar ju med att vi måste få rabatter och då kommer den siffran gå ner, säger han,

Enligt Dahlgren kan avgiften öka med 37 procent vilket motsvarar ungefär 14 miljarder kronor mer per år jämfört med dagens avgift på drygt 40 miljarder kronor årligen. Men den beräkningen bygger på att Sverige förlorar alla sina rabatter, vilket inte är troligt. I det senaste förslaget finns rabatter med även om de föreslås minska över tid.

Många andra länder vill ta bort alla former av rabatter. En av de största förespråkarna för slopad rabatt är Frankrike, som också är nettobetalare men utan egen reduktion på avgiften. Den franska EU-ministern Amelie de Montchalin pekar på att EU-länderna gemensamt har enats om stora satsningar och höjda ambitioner när det gäller klimat, innovation, försvar och mycket annat. Det kräver helt enkelt mer resurser.

– Man kan inte ändra position när det kommer till EU:s budget. Budgeten är den konkreta översättningen av de politiska ambitionerna, säger Montchalin.

Om det blir en uppgörelse på toppmötet senare i veckan är högst osäkert.
Det kan bli ett väldigt långt möte, då ordföranden Charles Michel har aviserat att han tänker hålla kvar EU:s ledare tills de är eniga.