Migration

Grekland vill få bort volontärer

1:41 min

I Grekland har den nya högerregeringen skärpt reglerna för frivilligorganisationerna, så kallade NGO:s, som hjälper asylsökande i läger som Moria på Lesbos med mat och vård.

Alla organisationer och deras anställda måste nu registrera sig och få tillåtelse att assistera flyktingar. Regeringen vill få ekonomisk insyn och ta över, säger Patric Mansour, som arbetat i 4,5 år på Lesbos för FN och Norska flyktinghjälpen och han talar om ett förändrat tonläge.

– Det finns många anklagelser mot att vissa volontärgrupper har ett samarbete med vissa smugglare på den turkiska sidan och att man gör business av sina verksamheter här. Man vill ha en finanskontroll över dem, säger Patric Mansour.

Greklands regering misstänker alltså att vissa frivilligorganisationer ingår i smuggelleden och menar att vissa volontärgruppers öppna insamlingar av pengar på sociala medier bara lockar hit fler asylsökande. Att vara volontär utan tillstånd blir alltså olagligt.

– Samtidigt måste volontärerna ha sina bankkonton i Grekland, så att man får kontroll över deras pengar. Samtidigt har jag hört att de ska betala tio procent av sina donationer till staten, för att stödja den egna befolkningen som är i fattigdom. Det är många anklagelser om att vissa gör pengar på detta och inte använder dem på flyktingar, fortsätter Patric Mansour på Norska Flyktinghjälpen.

Kanske kommer det in donationer i dag, som går rakt ner i privata fickor utan någon insyn. Här levereras tält, sopor hanteras och det är mycket pengar i omlopp kring över 20 000 personer i lägret Moria, trots den usla kvaliteten på servicen.

EU bidrar till exempel med fem euro per asylsökande per dag för maten, men den mat som serveras är enligt alla helt undermålig.

Patric Mansour ser inga möjligheter att i det läget förbättra situationen för alla asylsökande här och flyttar nu vidare till ett annat jobb.
De asylsökande protesterar mot Moria- och Lesbosbor, regeringen och ansvariga har skärpt tonen.

– Vi har sett retoriken förändras ganska drastiskt under de senaste två till tre veckorna, säger han.