Coronaviruset

Viruset stänger ytterligare en stad i Kina

1:56 min

1 886 nya smittade och ytterligare 98 dödsfall rapporterade i dag de kinesiska myndigheterna i sin uppdatering om Coronautbrott. Det betyder att antalet dödsfall i Kina så här långt är över 1 850 och de bekräftade fallen är runt 72 500. Myndigheterna i den stad som drabbats värst efter Wuhan har nu infört något som kan jämföras med totalt utegångsförbud för att försöka hindra ytterligare spridning av coronaviruset.

Snö som virvlar på ödegator och träd som böjer sig i den kalla vinden. Det är bilden av fyra och en halv miljoner staden Xiaogan där ingen får gå ut eller lämna sina hem. Utegångsförbudet som nu införts gör att befolkningen inte får besöka varandra och de som bryter mot reglerna kommer att få 10 dagars internering. Det är den senaste drastiska åtgärden myndigheterna i staden som ligger i provinsen Hubei tagit till för att begränsa spridning av Coronaviruset.

De som bryter mot förbudet kommer att interneras och få böter, föras upp på en svart lista och förklaras som "opålitliga" och deras fordon kommer att beslagtas.

Det finns några undantag, sjukvårdspersonal, chaufförer som transporterar viktiga varor och tjänstemän som arbetar med att förebygga och kontrollera epidemin. Gravida kvinnor som ska föda får åka till BB och familjemedlemmar som ska närvara vid begravningar får lämna sina hem. Mat och förnödenheter kommer nu att transporteras ut till invånarnas hem enligt myndigheterna.

I går publicerade det kinesiska centret för sjukdomskontroll och förebyggande en studie av tidigare fall av sjukdomen, och såg att mer än 80 procent av de smittade hade en mildare variant av sjukdomen som inte är dödshotande. Att så många patienter visar sig ha en mildare variant av sjukdomen kan bero på att Hubei-provinsen började räkna fall efter läkares diagnoser utan att vänta på laboratorietestresultat.

Japan är nu ytterligare ett land i raden som nu har börjat använda HIV-mediciner för att behandla patienter som smittats med Coronaviruset. Tidigare har Kina, Thailand och Singapore gjort liknande försök med lyckade resultat.

Allt fler stora evenemang och möten ställs nu in till följd av Coronavirus utbrottet. I dag meddelade arrangörerna för bilmässan i Peking, som är en av världens största, att den kommer att ställas in i år eller hållas vid ett senare tillfälle.