Stor studie om coronaviruset

”Ligger närmare influensan än sars”

1:57 min

Gamla och sjuka löper störst risk att dö av coronaviruset som sprids i Kina. De allra flesta drabbas dock bara av en mild infektion. Det visar den hittills största studien med drygt 72 000 bekräftade och misstänkta fall som studerats.

– Fram till nu har vi i stor utsträckning fått vår kunskap från små studier på mindre grupper som varit udda på flera sätt. Det här är den första stora samlade studien där man kan se hur den här sjukdomen påverkar en befolkning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den nya studien från Kina gällande 2019-nCoV som gjorts utifrån 72 000 smittade och misstänkt smittade fall, är den största av sitt slag. Studien visar att 80 procent av de som insjuknat i viruset har klassificerats som milda medan runt 14 procent drabbats av en allvarlig infektion. Fem procent av de insjuknande har drabbats av ett mer kritiskt tillstånd. och vissa grupper är mer utsatta än andra som även rapporterats tidigare.

– Vissa grupper som drabbas mest är de med kroniska sjukdomar och det är bättre data än vad vi har haft hittills men studien visar också att det inte bara är de som drabbas utan viss risk finns även för andra grupper i samhället, säger Anders Tegnell igen.

Men även yngre personer kan vara i riskzonen även om det är mer ovanligt.

– När det drabbar väldigt många så ser man de som kallas ”outliers”. Även med influensan så händer det att även yngre personer drabbas och blir allvarligt sjuka, säger Anders Tegnell.

Studien visar även att risken att dö i sjukdomen tycks öka med stigande ålder. Även män är något mer drabbade än kvinnor. Dödligheten för hela gruppen beräknades till 2,3 procent. Enligt Anders Tegnell bekräftar studien att viruset är betydligt mer lik influensa-viruset än sars eller mers.

– Ja den ligger mycket närmare influensan än sars och mers, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Rättelse: Den nya studien från Kina gällande coronaviruset har gjorts utifrån 54 000 bekräftade smittade fall och resterande misstänkt smittade. I en tidigare publicering stod det att den gällde 72 000 smittade fall.