Politik

Oppositionen: Öka polisens rätt till kamerahackning

1:49 min

Nu i veckan kommer riksdagen att rösta om regeringens förslag att polisen ska kunna installera virus på telefoner för att spionera på brottsmisstänkta.  Det har kommit kritik från remissinstanser, men flera oppositionspartier vill gå längre än regerings förslag.

Med virusprogram och så kallade trojaner ska polisen och Säpo få lättare att spionera på brottsmisstänkta.

Flera remissinstanser, däribland Advokatsamfundet och Google, menar att lagen kan leda till stora intrång i människors privatliv. Men Moderaterna pekar på Polisens behov och önskar att lagförslaget var mer omfattande.

– Vi har lagt en följdmotion där vi har pekat på vissa möjligheter att gå längre, säger Johan Forssell, partiets rättspolitiska talesperson.

Invändningen gäller de fall då polisen övervakar någon genom att ta över kameran i en mobiltelefon.

Regeringens lagförslag anger att den sortens övervakning ska vara kopplad till en plats där den misstänkte kan tänkas befinna sig. Men Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att polisen och säpo ska kunna spana på den misstänkte via kameran oavsett var han eller hon befinner sig.

– Det här är någonting som polisen efterlyser för att klara upp fler upp, och vi moderater tycker det är viktigt att de får det, säger Johan Forssell.

Samtliga partier utom Vänsterpartiet väntas rösta för lagen om hemlig dataavläsning. Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling påpekar att verktyget kräver att brottet i fråga har ett straffvärde på minst 2 års fängelse.

– Det är ingenting som sak användas lättvindigt. Men i likhet med andra tvångsmedel som husrannsakan och tvångsvisitering är det någon som ibland behövs, säger Rasmus Ling.