Mordet på Olof Palme

Åklagaren: Åtal kan väckas i Palmeutredningen

1:42 min

Åtal för mordet på Olof Palme kan komma att väckas före sommaren — eller också läggs mordutredningen ned. Det uppger åklagaren Krister Petersson för SVT:s Veckans brott.

– Vi arbetar nu med spår som är högintressanta. Min målsättning är att vi under det första halvåret i år kommer att kunna presentera antingen att vi åtalar någon eller att vi avslutar förundersökningen, säger åklagaren Krister Petersson till SVT:s Veckans brott.

Under de 34 år som gått sedan statsminister Olof Palme mördades i centrala Stockholm har en rad tips och spår utretts, bland annat Sydafrikaspåret, svenska högerextremister, Skandiamannen och så Christer Pettersson som 1989 dömdes för mordet i tingsrätten men sedan friades i hovrätten.

Men nu säger alltså åklagaren Krister Peterson att de kommer närmare en lösning på mordet.

– Jag känner mig fortfarande positiv till att vi ska kunna presentera vad det är som har hänt.

Hur då menar du?

– Kring mordet, vem som är ansvarig och hur det ligger till, säger Krister Petersson till SVT.

Om åklagaren beslutar att inte åtala någon och förundersökningen läggs ner, innebär det att Palmegruppen, som består av utredare från polisens nationella operativa avdelning, upplöses efter 34 år.

– Det kan ju vara så att vi kommit så långt som man kan begära av oss. Och ytterligare utredning kommer inte kunna ge någonting,så det är en möjlighet, säger Krister Petersson till SVT.