Iran

Många väntas bojkotta valet

2:16 min

I Iran ser de hårdföra konservativa ut att bli de stora vinnarna i parlamentsvalet på fredag. Men det är samtidigt ett val som många iranier kommer att bojkotta.

Fortfarande är såren öppna efter de nedslagna protesterna, det nedskjutna passagerarplanet förra månaden och inte minst mångas kraftigt krympande hushållsekonomi.

Utanför den stora bazaaren i Teheran hänger, precis som på så många andra ställen i huvudstaden, gigantiska porträtt av den dödade generalen Suleimani, som sköts i en amerikansk drönarattack i Bagdad. Myndigheterna här vill ha honom som symbol och ena landet men iranierna tycks långt ifrån enade.

– Nej, inget val, inga röster. Vad vi måste göra är att byta ut det här systemet till ett helt nytt system. Det hjälper inte att rösta på fredag, tvärtom, säger en 24-årig student som vill vara anonym och som bojkottar valet.

Hon säger att livet i Teheran inte är särskilt bra nu, det är inte särskilt fritt och ekonomin är dålig. Många välutbildade flyttar utomlands. Dessutom är hon fortfarande djupt besviken över nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet förra månaden.

– Vi är så sorgsna över det ukrainska flygplanet. Om vi går och röstar på fredag vore det att stödja den dåliga sidan i det här. Vi måste respektera offren och därför avstå från att rösta, säger hon.

24-åringen är fast besluten om att arbeta för förändring men fruktar samtidigt säkerhetsmyndigheternas hårda nävar, säger hon. Det är svårt att hitta entusiaster för valet, åtminstone i bazaaren. Inte heller Mohammed tänker rösta.

– Jag har röstat så många gånger men ingenting bra har ändå kommit ut av det. Jag har personligen inte gynnats på något sätt så det finns faktiskt ingen anledning att rösta, säger Mohammed.

För honom spelar det ingen roll om det är konservativa hökar eller reformvänliga parlamentariker som väljs in. Alla är samma skrot och korn säger han.

– De flesta känner likadant, utan hopp och framtidsutsikter, säger Muhammed.

Många reformvänliga har underkänts av väktarrådet som beslutar vilka som får ställa upp i valet och det banar väg för de konservativa. Samtidigt har också USA:s sanktioner mot Iran, som slagit hårt mot hushållen, inneburit ett ökat stöd och inflytande för konservativa krafter. De som vill se ett iranskt närmande mot väst lär få vänta.