Mordet på Olof Palme

Åklagaren tonar ned nya beskedet

1:45 min

Uttalandet från åklagare Krister Petersson i SVT:s ”Veckans Brott” om att en lösning kan vara nära i mordet på Olof Palme har väckt stor uppmärksamhet. Men i onsdagens P1-morgon tonade åklagaren Krister Petersson ner beskedet.

 – Vad jag har gjort är att meddela att jag ska meddela ett beslut i åtalsfrågan. Så då har folk frågat vad det innebär och jag har talat om de möjliga beslut som kan följa på det. Och vi har inte gått in på vilket besked som kommer att meddelas, så det är ju föremål för spekulationer i bland annat media, säger åklagare Krister Petersson i P1-morgon.

I SVT:s ”Veckans Brott” på tisdagen sa åklagaren Krister Petersson att man har kommit närmare att klara upp mordet och att man kommer väcka åtal inom fem månader, annars läggs utredningen ner efter 34 år.

Men i onsdagens P1-morgon lämnade Petersson många frågor obesvarade kring beskedet. Nu menar han att det inte alls är säkert att man kommer kunna väcka åtal.

Han lämnar också en öppning för att beskedet kan skjutas upp ytterligare om något nytt dyker upp innan sommaren.

– Det är inte hugget i sten. Det är min ambition, och det är det jag har gett uttryck för, säger Petersson.

Han lägger även särskild vikt vid utredningens svårigheter med tanke på att det har gått så lång tid.

– Våra möjligheter att arbeta blir ju svårare med tanke på tiden som har gått och personer som inte finns i livet eller inte har några minnesbilder av vad som hänt. Så för mig är det en ganska naturlig åtgärd.

Många har frågat sig varför det här beskedet kommer precis just nu.

– Mordet skedde ju för snart 34 år sedan och alla är väl betjänta av att vi kan presentera en lösning så snart som möjligt. Det kan ju inte pågå i all evighet det här, säger Krister Petersson.