Socialförsäkringsutskottet

M överens med KD och V om arbetskraftsinvandring

2:30 min

Vänsterpartiet har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att kräva flera ändringar av reglerna för arbetskraftsinvandring. Regeringen uppmanas att ta med kraven i den utredning om arbetskraftsinvandring som nu tillsätts.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avvisar kraven i en kommentar på Twitter.

”Det blev visst en liten tummetott av det utskottsinitiativet. Det allra mesta lyckades man inte inte komma överens om, och av det man föreslår så täcks det mesta av de utredningsdirektiv som regeringen beslutade om i förra veckan”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

Christina Höj Larsen är migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och medger att mycket återstår av partiets krav när det gäller arbetskraftsinvandring. Men att det ändå är en viktig framgång, till exempel att arbetsgivare måste bifoga ett anställningskontrakt vid ansökan till Migrationsverket.

– Det vi sätter i första rummet är att arbetsgivaren ska bifoga ett anställningskontrakt, för Vänsterpartiet är det här den absolut viktigaste frågan. Det och att arbetsgivare som utnyttjar andra ska kunna straffas, att den som har råkat ut för det här utnyttjandet ska kunna få skadestånd och möjlighet att stanna och hitta en annan juste arbetsgivare. Det är det viktigaste för Vänsterpartiet, säger Christina Höj Larsen.

Arbetsgivare ska bland annat få skärpta straff om de utnyttjar systemet och ett nytt brott ska eventuellt införas; arbetskraftsmissbruk, enligt förslaget från Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Kraven bordlades i dag i socialförsäkringsutskottet och med stöd av Sverigedemokraterna kan det bli ett så kallat tillkännagivande som uppmanar regeringen att ta med kraven i den utredning om arbetskraftsinvandring som nu sätts igång.

Men det finns en osäkerhet om Sverigedemokraterna kommer att stödja förslaget. Paula Bieler som är avgående migrationspolitisk talesperson säger till Ekot att förslagen inte är tillräckligt skarpa och övergripande. Till exempel vill SD ha en prövning av arbetskraftsbehovet.

När det gäller informationsdelning där Migrationsverket vill ha tillgång till andra myndigheters uppgifter om individer kommer M, V och KD att kräva att lagstiftningen ändras enligt en utredning från 2016. Här väntas ett nytt nederlag för regeringen i riksdagen.

Migrationsverket har sagt att lagen inte behöver ändras utan att det räcker med en förordningsändring och i dag tog regeringen beslut om den.

– Ja det är bra att regeringen går fram med förordningen, för det här behöver åtgärdas så fort som möjligt. Men det räcker inte utan det behövs också lagstiftning och därför är jag glad att vi nu har säkrat Vänsterpartiets stöd för det, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.