Vill att Sametingets styrelseordförande avgår

1:59 min

Lars Jon Allas från ett av de styrande partierna Guovssonásti har yrkat på styrelseordförandens avgång, efter bråk om arbetet med den gränsöverskridande renskötselkonventionen.

- Jag har inte förtroende för Sametingets styrelseordförande när han jobbar på det här sättet. Jag har gått till domstol med det här ärendet, jag kan inte stödja att Sametinget arbetar så och därför ska han sluta för jag har då inget förtroende, säger Lars Jon Allas, Guovssonásti.

Det var under ett ärende om internationellt arbetet som ledamoten Lars Jon Allas gick upp i talarstolen med ett tilläggsförslag - där han krävde styrelseordförandens avgång. Sametinget pausade därefter förhandlingarna och oppositionen och styrelsepartierna lämnade sedan salen.

Enligt Lars Jon Allas ska styrelseordföranden ha gett stöd åt den norska renskötselkonventionen från 2009 i SVT Sápmis sändning Oddasat, något som dock inte framgår av TV-sändningen. 2013 tog Sametinget ett beslut att arbeta efter ett förslag till konvention från en samisk arbetsgrupp, men förslaget har mött kritik från samebyar i Sverige.

Per Olof Nutti svarar på Lars Jon Allas misstroendeförklaring att detta hör till politiken att göra såhär, det är en politisk skälla. Han säger att han också har ett liv utanför politiken så han känner sig inte skrämd.

- Hela styrelsen faller om jag faller. Jag håller fast vid Sametingets beslut om konventionen, men beslutet går att ändra i plenum, den möjligheten har vi, säger Per Olof Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio