Öresundsbron 20 år

Fler huvudkontor till Malmö

2:16 min

Sedan Öresundsbron invigdes för snart 20 år sedan har allt fler företag flyttat sina huvud- och specialistkontor till Malmö, en trend som ser ut att fortsätta.

Susanne Bäsk, vd för Länsförsäkringar Skåne, guidar runt på 14 våningen på Gängtappen vid dockan i Malmö där Kockums tidigare hade sitt huvudkontor. Men sedan 2016 har Länsförsäkringar Skåne haft kontor i flera våningsplan. Idag jobbar här 300 personer, men snart ska ytterligare 100 komma få plats. För huvudkontoret ska i höst flyttas hit från Helsingborg.

– Det har inget med städerna i sig att göra utan det är främst drivet av våra behov som företag och då blev det Malmö, säger Susanne Bäsk.

Det är allt fler företag som väljer just Malmö. 2017 publicerade Øresundsinstituttet en rapport som visade att sedan Öresundsbron öppnade år 2000 har ett 60-tal stora och medelstora företag flyttat sina huvud- eller specialistkontor till Malmö.

Det handlar om företag som Ikea, Orkla Food, Findus och flera bilföretag, etableringar som beräknas ha skapat 5200 nya jobb. En uppföljande rapport som ska presenteras senare i vår är ännu inte helt klar, men redan nu är man uppe i över 70 företag som flyttat till Malmö.

– Den trend man sett sedan millennieskiftet där fler och fler företag väljer att flytta sitt kontor till Malmö kan sägas fortsätta, säger Anna Palmehag, analytiker på Øresundsinstituttet.

Det är främst företag från södra Sverige som flyttar. Närheten till Köpenhamn och flygplatsen i Kastrup nämns ofta som en viktig faktor för företagen, men det finns fler.

– Det handlar lika mycket om att man ser bra möjligheter att rekrytera kompetent personal i Malmö. Sen har Malmö varit tidigt ute med att anvisa mark till kontorsbyggen så det har funnits lokaler att flytta in i, säger Anna Palmehag.

Eftersom Länsförsäkringar Skåne har hela sin marknad i just Skåne var närheten till flygplatsen inget som vara avgörande. Men rekryteringsbiten är något som Susanne Bäsk också märkt av.

– När vi har haft rekryteringsbehov så har det varit lättare i Malmö, säger hon.

Tidigare har man sett att det bland annat är företag inom bilindustrin, livsmedelsföretag och bolag inom heminredning och byggvaror som satsat på Malmö. Nu märker man en ny trend.

– Det vi kunnat se de senaste åren är att det är allt fler företag i försäkringsbranschen som valt att flytta hit. Det har blivit något av ett försäkringsbolagskluster i Malmö, säger Anna Palmehag.