Dådet i Hanau

Merkel: Rasism är ett gift i det tyska samhället

2:30 min

Efter det misstänkta terrorattentatet i staden Hanau i sydvästra Tyskland på onsdagskvällen talar förbundskansler Angela Merkel om rasism som ett gift i det tyska samhället.

Nio människor dödades och flera skadades allvarligt i attackerna mot två kaféer. Och bland de boende i Hanau sprider sig rädslan, så här säger en kvinna utanför platsen för en av skottlossningarna.

– Jag är rädd, vem vet om det följer nya dåd på det här, jag hoppas så att motivet inte är rasism, säger kvinnan till finländska YLE, på plats utanför ett av de två kaféerna.

På inga villkor vågar hon gå till minnesstunden som ska hållas i Hanau ikväll, där bland annat Tysklands president ska tala. Hon är född i Hanau men av kurdisk härkomst och bor en gata bort från huset där polisen hittade den 43-årige misstänkte gärningsmannen och hans mamma döda efter gårdagskvällens dåd.

– Vi har alltid levt i fred med varandra i Hanau, säger kvinnan.

Här är inte alls som i de stora städerna, säger kvinnan som inte vill säga sitt namn. Men av allt att döma var det just hat mot människor av annat ursprung än det tyska som var motivet för 43-åringen.

Innan dådet publicerade han ett 24-sidor långt brev och en video där djupt rasistiskt innehåll blandas med konspirationsteorier. Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA har samtliga nio offer vid caféerna invandrarbakgrund och den federala åklagaren, som utreder misstänkta terrorbrott, har tagit över utredningen.

Förbundskansler Angela Merkel sade inför pressen att hat och rasism är ett gift i det tyska samhället.

– Det här giftet ligger bakom alltför många brott, sade Angela Merkel.

På mindre än ett år har Tyskland skakats av tre svåra våldsdåd med av allt att döma rasistiska, antisemitiska eller högerextrema motiv och såväl polis som underrättelsetjänst talar om ett tilltagande hot från våldsbejakande högerextrema i samhället.