Dådet i Hanau

Historikern: Samhällsklimatet gynnar rasistiska angrepp

1:51 min

Sedan i går utreds det misstänkta terrordådet i Hanau i Tyskland som ett dåd med högerextrema motiv. Nio personer dödades och fyra fick livshotande skador när en misstänkt gärningsman började skjuta mot två caféer i staden.

Cordelia Hess är professor i historia vid universitetet i Greifswald.

– Högerextrema nätverk och högerextremt våld har alltid funnits sen andra världskriget men de blir mer aktiva och synliga när de känner ett samhällsklimat som gynnar rasistiska angrepp.

Gärningsmannen har publicerat ett 24 sidor långt brev och en video med främlingsfientliga budskap.

– Det är djupt rasistiskt, det är antisemitiskt, och det är nästan alltid antifeministiskt. Dessa män känner att de inte får vad de förtjänar från kvinnor i sina personliga relationer och de bygger ut det här till att det är feminismens fel. Elementet finns med i Hanau-manifestet, säger Cordelia Hess .

Det radikala, högerpopulistiska partiet Alternativ för Tysklands (AfD) framgång har normaliserat ett mer rasistiskt samhällsklimat i Tyskland, menar Cordelia Hess.

– Det är till exempel okej att konstant skriva om shisha-barer som maffiösa strukturer. Då öppnar man för en acceptans för dåd som i Hanau. Det har också framkommit fler fall där medlemmar från polisen och militären är inblandade i högerextrema nätverk.