Thailand

Näst största oppositionsparti tvingas upplösas

2:08 min

Thailands näst största oppositionsparti, Framtidspartiet, förbjöds i dag att verka av landets konstitutionsdomstol och partiet måste nu omedelbart upplösas. Bakgrunden är att partiet har brutit mot finansiella regler för hur ett parti får finansieras i Thailand.

Sympatisörer till oppositionspartiet Future Forward eller Framtidspartiet reagerar starkt när Thailands konstitutionsdomstol läser upp domen mot partiet och dess ledning.

Partiet förbjuds att verka med omedelbar verkan och 15 medlemmar i partiledningen med partiets grundare Thanathorn i spetsen förbjuds att arbeta politiskt under tio år. Anledningen till att partiet förbjuds är att det har brutet mot flera lagar om hur thailändska partier får finansieras.

Bland annat har partiets grundare Thanathorn lånat ut flera miljoner till partikassan ur egen ficka. Det ansåg den thailändska valkommissionen bröt mot landets vallagar, något som nu konstitutionsdomstolen håller med om.

En av dom som tillsammans med flera hundra partisympatisörer samlats på partihögkvarteret för att höra domen var Tik från Bangkok. Hon var på plats tidigt i morse för att visa sitt stöd.

– Jag håller inte med, Jag har inga ord. Partiet är mitt hjärta, säger hon och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Det är inte helt oväntat resultat för jag är övertyga om att det finns andra krafter bakom beslutet än domstolen fortsätter Tik.

Att partiet idag förbjuds att verka är ett hårt slag för den thailändska oppositionen och demokratin. Landets premiärminister och den tidigare juntaledaren General Prayut Chan-Oo-Cha har länge försökt att få Framtidspartiet upplöste eller förbjudet eftersom det är en stark motståndare till militärens politiska makt och inflytande i landet.

Framtidspartiet var i valet i april förra årets den stora överraskningen. Man lockade många ungdomar men också väljare som är trötta på den etablerade thailändska politiska eliten och militären som har ett stort inflytande i landets politik.

Partiets grundare, Thanathorn, uppmanade partiets supportrar att inte kritisera domstolens beslut utan att acceptera domen. Han sa att även om partiet är upplöst så kommer folkets hopp om förändring att fortsätta leva.