Film

Ny granskning: kvinnor fortfarande underrepresenterade inom film

1:54 min

Stockholms feministiska filmfestival har granskat representationen av kvinnor inom både biofilm och innehållet på Netflix.

Inför Stockholms feministiska filmfestival, som har premiär den 26 februari, så har man granskat representationen av kvinnor inom filmindustrin. Bland annat har granskningen visat att 24% av alla biofilmer som visades i Sverige under 2019 har kvinnliga manusförfattare.

Men utöver biofilmerna så har man även granskat innehållet på Netflix och kommit fram till att 79 procent av de filmer som lanserades där förra året var regisserade av män.

– Film är ju en stor del av människors liv och vi påverkas av det vi ser och hör, och sen är det ju också en fråga om makt, om vem som får vara med och skildra våran samtid, säger Stephanie Thögersen, festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival.

Lina Brouneus, chef för samproduktioner och inköp på Netflix skriver i ett svar till Kulturnytt:

"Vi vill att fler människor ska se sina liv speglade i film och jobbar med en stor bredd av kreatörer, även i Sverige, för att öka mångfalden bland våra historier. Vi ser att vi har mer arbete att göra för att öka antalet kvinnliga historieberättare vi arbetar med. Det här är något jag känner starkt för och aktivt vill jobba med även lokalt."

Netflix lyfter också fram att de har anlitat nordiska kvinnliga regissörer för flera projekt, bland annat Susanne Bier och Lisa Langseth.