
Protester efter beslut om att stänga kärnkraftverk
I Frankrike stängs idag en av två reaktorer i kärnkraftverket Fessenheim. Beslutet som har lett till protester, försvaras av den ansvariga ministern.
I Frankrike stängs idag en av två reaktorer i kärnkraftverket Fessenheim.
– Stängningen innebär ett ansvar för miljön och är ett av regeringens löften, sa miljöministern Elisabeth Borne i Nationalförsamlingen idag.
I natt stängs den första reaktorn, den 30 juni stängs hela kärnkraftverket. Stängningsbeslutet togs av den förra regeringen, men har dragit ut på tiden.
Fessenheimanläggningen är 43 år och är en av de äldsta i världen. Den ligger vid gränsen mot Tyskland och på den tyska sidan har oron länge varit stor över riskerna vid en eventuell olycka.
Kritikerna menar att man stänger en fullt fungerande anläggning och istället gör Frankrike och Tyskland mer beroende av kolkraft och gas, som släpper ut mer koldioxid än vad kärnkraften gör.
Frankrike har i dag hela 19 kärnkraftverkscentraler. Det finns en plan för en stängning av hälften av dem fram till 2035.
Nedmonteringen av kärnkraftverket kommer att ta lång tid – och innebär en hel del risker med frakt av radioaktivt avfall. Men det säkrar ett antal arbetstillfällen.
De anställda har protesterat emot stängningen och idag är stämningen uppgiven, säger Vincent Rusch på fackföreningen CFDT till nyhetsbyrån Reuters.
- Vi har försökt att slåss, men det politiska beslutet har varit starkare. Det är en sorgsen stämning idag, säger han.