Italien

Ödsliga gator i Codogno efter coronaspridning

1:30 min

I norra Italien har 17 nya fall av coronavirus upptäckts. Flera av fallen finns i den lilla kommunen Codogno söder om Milano och där sprider sig oron bland befolkningen.

– Paniken är stor säger en ung man i Codogno till nyhetsbyrån Reuters. Det är begripligt att många bär ansiktsmask, men att stänga gator är överdrivet, säger han.

Gatorna i Codogno gapar tomma sen myndigheterna uppmanat offentliga verksamheter att hålla stängt och det gäller sjukhusets akutavdelning, idrottsaktiviteter, skolor och butiker. Detsamma gäller ett tiotal andra kommuner i regionen.

Ingen av de som har insjuknat nu har varit i Kina, men den 38-åring som har spridit smittan hade träffat en person som nyligen varit i Kina. Den personen kan möjligen ha varit smittbärare utan att själv ha blivit sjuk.

38-åringen är nu allvarligt sjuk i coronavirus med symptom som liknar lunginflammation. Övriga sjuka har mindre allvarliga symptom.

Myndigheterna spårar nu samtliga personer som 38-åringen har varit i kontakt med på senaste tiden. Det har lett till att omkring 250 personer har isolerats.

Utöver fallen i regionen Lombardiet så har två personer även testats positivt för viruset i Padova i regionen Veneto. Sen tidigare finns tre personer smittade med coronavirus i Rom.