USA

Ryssland uppges vilja hjälpa Sanders och Trump

1:10 min

Ryssland försöker enligt amerikanska underrättelsekällor återigen påverkar utgången i höstens amerikanska val. Den här gången uppges man vilja hjälpa både president Donald Trump och den demokratiske vänsterkandidaten Bernie Sanders som leder opinionsmätningarna inför dagens nomineringsmöten i delstaten Nevada.

Efter att ha fått en majoritet av rösterna i både Iowa och New Hampshire leder Sanders stort i Nevada, något som gjort honom till måltavla både för president Donald Trump och för sina medtävlande i det egna partiet.

Nu har ytterligare ett problem dykt upp i och med avslöjandet om att USA:s underrättelsetjänster informerat kongressen och Sanders kampanj om att Ryssland verkar vilja manipulera valet till höst - inte bara till Trumps utan också till Sanders fördel.

President Trump som också kampanjade i Las Vegas under fredagen avfärdar informationen helt.

”Desinformation - påhitt från demokraterna” sa Trump medan Sanders kommenterade uppgifterna så här:

”Putin är en skurk och en envåldshärskare. Han kanske är vän med Trump men han är inte min vän” sa Bernie Sanders.

Bland Sandersfansen på valmötet i Los Angeles finns en oro för att ryktena om rysk inblandning också på Sanders sida ska skada det demokratiska partiet:

”Jag oroar mig för utländsk inblandning men ännu mer för den splittring vi ser nu inom partiet” säger Haley.

Andra Sandersväljare tar mer lätt på uppgifterna om att Ryssland vill hjälpa Sanders bli vald:

”Jag bryr mig inte, det pågår så mycket som är helt ointressant för arbetande människor - strunt samma bara vi får honom vald” säger Melissa.