Minst 28 fall

Coronaviruset väcker stor oro i Iran

2:02 min

I Iran sprider sig oron och paniken efter att coronaviruset upptäckts.
Hittills har minst 28 fall konstaterats sedan i onsdags och fem har dött, vilket gör att Iran har det högsta dödstalet efter Kina. I Teheran har en av stadens borgmästare insjuknat och nu sprids både rädsla och rykten i mångmiljonstaden.

Det råder en panikartad stämning hos många. I staden Qom som är hårdast drabbat i Iran har skolor och myndigheter stängt, och här i Teheran stannar många hemma från jobbet. Annars överfulla bussar och tunnelbanevagnar gapar nu näst intill tomma.

22-åriga Melika i Teheran, som har både munskydd och plasthandskar, är livrädd för viruset.

– Jag är så rädd, det är en kritisk situation eftersom det inte finns någon behandling som hjälper eller något vaccin, säger hon.

Ryktena gör situationen värre. Många tror att utbrottet kan vara mer omfattande än vad myndigheterna bekräftar och att viruset är mer utbrett än vad folk känner till. Melika tror inte att myndigheterna berättar allt.

– Nej, de berättar inte allt, de döljer något, säger hon.

Det sprids tips på hur man ska undvika viruset. Människor uppmanas att inte betala med kontanter och för mig har två personer ställt in planerade intervjuer av rädsla för att bli smittade.

Flera länder som Irak har också ställt in alla flyg från Iran. Och på apoteken är det hektiskt.

– Det är bråda dagar, alla vill ha masker men de är slut. Det är tomt på masker, säger en apoteksanställd

– Vi har besökt flera apotek men inte hittat en enda ansiktsmask och inga handskar. Dessutom har priserna tiofaldigats, säger Roja.

Själv är hon en av få som varken bär mask eller handskar.

– Nej, jag är inte rädd. Jag är stark, säger Roja.

Ingen vet hittills hur omfattande utbrottet i Iran är, men många tror att det är större än vad som sägs.