Coronaviruset

Vårdpersonal smittade i Italien – antalet sjuka stiger

1:39 min

I Italien är oron stor efter att två personer som smittats med coronavirus i två olika regioner har dött. Det totala antalet smittade i landet har nu stigit till 51 personer.

De flesta av dem som har smittats finns i regionen Lombardiet i kommunen Codogno, söder om Milano, och många har smittats på akuten på sjukhuset. Bland de smittade finns även läkare och sjuksköterskor. Det berättade Giulio Gallera, den hälsoansvarige i Lombardiet, på en presskonferens i eftermiddag.

De flesta är inte allvarligt sjuka och för den person som är den huvudsakliga smittspridaren i Lombardiet, en 38 åring, uppges läget nu vara stabilt. Men ingen av dem som insjuknat i Italien har varit i Kina, som är utbrottets centrum. 38-åringen hade träffat en man som nyligen varit där och som troligen har fört smittan vidare utan att själv ha blivit sjuk.

De två dödsfallen gäller två äldre personer som haft andra sjukdomar och dessutom testats positivt för coronaviruset. I det första fallet var det en direkt dödsorsak, i det andra fallet är det ännu inte bekräftat.

Oron är stor i regionerna Lombardiet och Veneto, där skolor kommer att hållas stängda, och offentliga aktiviteter och viss tågtrafik har ställts in. Myndigheterna uppmanar folk att stanna hemma och i första hand kontakta sjukvården via telefon.