Nya coronaviruset

Smittan tycks ha stannat av i Kina

1:56 min

I Kina har flera provinser sänkt beredskapen mot det nya coronaviruset, efter att smittan tycks ha stannat av utanför den hårdast drabbade provinsen Hubei.

Enligt de officiella siffrorna från Kinas hälsomyndighet är stora delar av landet nu förskonade från nya fall av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19.

Av de 409 konstaterade fallen igår var endast 11 utanför den hårdast drabbade Hubei-provinsen.

Flera provinser sänker därför sin beredskap, däribland den ur ekonomisk synpunkt viktiga provinsen Guangdong som är ett centrum för tillverkningsindustrin.

Avtrappningen är i linje med det styrande kommunistpartiets order om att folk måste återgå till jobbet där det är möjligt, även om faran inte är över.

En balansgång som blev tydlig när generalsekreteraren Xi Jinping i ett tal igår pekade ut riktningen på ett möte med landets högsta ledning där ekonomin och virusbekämpningen gavs ungefär lika mycket uppmärksamhet.

Statliga medier visade hur lokala partikadrar runtom i landet iklädda munskydd följde talet via videolänk, och hela talet lästes upp i direktsändning i den statliga tv:n.

Xi Jinping ska bland annat ha sagt att virusutbrottet är Kinas största hälsokris i modern tid, och en stor prövning för landet.

XI Jinping ska även ha återupprepat att sin formulering att lärdomar måste dras utifrån de tillkortakommanden som virusutbrottet blottlagt.

Även om antalet smittade utanför Hubei alltså tycks ha avstannat så avled 149 personer igår i Hubei av viruset. Den näst högsta siffran på en och samma dag, hittills.