Nya coronaviruset

Ryssland inte hårt drabbat än – men är på tårna

1:56 min

Kinesiska medborgare släpps inte längre in i Ryssland på grund av det nya coronaviruset. Ryssland har, i alla fall enligt officiella siffror, inte drabbats hårt ännu. Men Rysslands finansminister har sagt att viruset får allvarliga ekonomiska konsekvenser i och med att gränserna stängts.

– Jag har pratat med tullmyndigheterna och de säger att förlusterna i handel med Kina ligger på 1 miljard rubel per dag, det är konsekvenserna av coronaviruset, det sa finansministern Anton Siluanov i intervju. På en månad blir det runt fyra och en halv miljarder kronor.

Det ska bara finnas två som drabbats av coronaviruset i Ryssland, men man ska som sig bör vara något skeptisk mot ryska siffror, eftersom institutioner inte är särdeles oberoende här. Ryssland har en 420 mil lång gräns mot Kina, där både kineser och ryssar i vissa gränsstäder rört sig förhållandevis fritt över gränsen.

Den gränsen är stängd och kinesiska medborgare kommer sedan i torsdags inte in i Ryssland.

Det påverkar än så länge främst turismen. Förra året fick 2,3 miljoner kineser visum till Ryssland, men nu har turistköerna i Moskva minskat rejält.

Den ryska finansministern anser inte att hotet från coronaviruset ännu är avgörande för rysk ekonomi. Kina är förvisso en av Rysslands största handelspartners, men ryska företag är inte i samma omfattning som företag i andra länder beroende av komponenter från kinesiska fabriker.

Det stora orosmolnet för Ryssland är oljepriset och efterfrågan på olja. Internationella energirådet i Paris förutspår i år den lägsta tillväxten på efterfrågan av olja sedan 2011, mycket på grund av coronavirusets inverkan på den globala ekonomin.

I Ryssland är det skatteintäkterna från gas och olja som i princip bär upp ekonomin, som dessutom redan är ansträngd.

Skulle en lägre efterfrågan på olja och gas hålla i sig under en längre global coronavirusepidemi, med ett lägre oljepris, och om de oljeproducerande länderna kommer överens om minskad produktion, då leder det till en än mer ansträngd ekonomisk situation för Ryssland.

President Vladimir Putin och systemet kring honom sitter stabilt vid makten i Ryssland.

Men en långvarig ekonomisk kris som påverkar rysk vardag skulle kunna få politiska konsekvenser för president Vladimir Putin, som just nu skriver om den ryska konstitutionen och bygger om makten i Kreml.