De dansar och jojkar förfäderna

Jojk och dans möts i den nya föreställningen Ájttega – förfäderna, som är utarbetad av en samisk grupp konstnärer och artister.

Se det textade inslaget i måndagens Ođđasat.

I lite mörker och dimma dansar Marika Renhuvud tillsammans med Liv Aira i föreställningen Ájttega - Förfäderna och hon känner att förfäderna verkligen finns med i föreställningen. Det är första gången som Marika dansar till live-jojk utförd av Elin Teilus och hon menar att det är en speciell känsla.

- Jojk är så mycket rörelse och rörelse är så mycket jojk och vi har pratat mycket om det i projektet att man inte jojkar om saker, man jojkar ju saker och det är samma med vår dans, vi vill inte dansa om saker. Vi vill faktiskt dansa dem, förklarar Marika Renhuvud.

Ájttega – Förfäderna, är en dans- och jojkföreställning där dansaren och koreografen Liv Aira vill ta med publiken till Sápmi. Liv har studerat dans utomlands och tagit master i dans. Under hela sin studieperiod har hon försökt få in Sápmi i sin konst och hon har utformat en dansstil som grundar sig i hennes samiska bakgrund och i jojken.

- Jag vill att en samisk publik ska komma och se den här och känna sig hemma och känna igen sig i, en konstform som man inte är van att se i samiska sammanhang, i detta fall dansen kombinerat med jojken och duodji. Ett forum där man kan slappna av och njuta av samisk scenkonst, som detta har blivit, säger Liv Aira.

Musiken till föreställningen är skriven av Gustaf Nygren och jojken framförs av Elin Teilus.

- Det är som att hedra dem som har gått före och det livet och kulturen som de har burit vidare in i det här nuet, men också som en kraft in i framtiden, säger Elin Teilus.

Kläderna är designade av Lise Tapio Pittja och för henne är det spännande att se hur kläderna passar på artisterna och hur de passar in i berättelsen.

- Jag fick förfrågan av Liv Aira att designa kläderna. Jag haft fullständig frihet att utforma dem, självklart har jag berättat och förklarat hur jag har tänkt och så har jag också försökt få dem att passa in i Livs tankar, säger Lise Tapio Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio