Norge

Rekord vid frövalvet på Svalbard

1:46 min

Norska Svalbard är centralt för arbetet med att bevara världens mångfald av matplantor. I dag sker den hittills största ”insättningen” av fröer i det globala frövalvet på den arktiska ögruppen.

Över hundra meter in i ett svalbardskt fjäll finns en slags backup-kopior på fröer från all världens hörn. Man kan kalla det en försäkring för att folk ska ha något att äta om eller när krig eller naturkatastrofer slår ut delar av matproduktionen.

– För att mätta tio miljarder människor behöver vi den biologiska mångfalden som blir bevarad på den här säkra platsen, säger Stefan Schmitz.

Han är chef för Crop Trust, en av organisationerna bakom frövalvet här på Svalbard, där det på tisdagen slås rekord. Aldrig förr har så många av världens genbanker samtidigt varit här för att lämna in fröer, och rekordinsättningen innebär att Svalbardvalvet nu spränger miljonvallen vad gäller antalet fröprover som ligger nedfrusna i 18 minusgrader.

För några år sedan visade kriget i Syrien värdet av frövalvet här på Svalbard.

– Vi var tvungna att fly och ta oss ut från Syrien, säger Ahmed Amri till Ekot.

Han jobbade i många år på genbanken ICARDA i Aleppo. Där bevarades tusentals värdefulla frön av bland annat vete, korn och kikärtor, men kriget omöjliggjorde jobbet där. Dessbättre fanns backup-kopior här på Svalbard som man kunde plocka ut för att återskapa frösamlingarna i mer fredliga delar av Medelhavsområdet.

– Så vi inledde alla ansträngningar för att återskapa våra samlingar i Marocko och Libanon, säger Ahmed Amri.

Norska staten har just satsat över 200 miljoner kronor på att rusta upp frövalvet som tidigare har drabbats av inläckande vatten.

– Dels har säkerheten blivit uppgraderad i själva frövalvet, men de har också gjort det fullständigt vattentätt. Det har blivit väldigt fint, säger Lise Lykke Steffensen, chef för den nordiska genbanken NordGen.