Medelhavet

Trafficking växande problem på norra Cypern

2:09 min

Människohandeln ökar på det turkcypriotiska norra Cypern. Unga afrikaner lockas till universiteten med löften om stipendier, som inte infrias, och tvingas i stället till prostitution och exploatering av kriminella ligor.

Representanten för FN:s flyktingorgan UNHCR på Cypern, Katja Saha, säger att många av de unga afrikanerna inte ens vet att det är till Cypern de har förts.

– Många afrikaner och särskilt de från Nigeria, Kamerun och Somalia vet inte ens att det är Cypern de har landat på, säger Katja Saha.

– De har betalat smugglare för att bli förda till Europa, till kontinenten och upptäcker först här att de befinner sig på en ö i Medelhavet utan några chanser att ta sig vidare, säger hon.

De blir deprimerade, behöver psykosocial hjälp och blir exploaterade som arbetskraft.

– Många vet inte heller att de är inskrivna på universitet, fortsätter FN-representanten.

Människohandlarna använder studentvisum som täckmantel för att få in dem i landet och utnyttja dem i bland annat sex- och gamblingindustrin.

– En del afrikanska unga kommer verkligen för att studera, men inser att de har blivit lurade på att få en EU examen och ett arbetstillstånd för att tjäna pengar. De riskerar också att bli offer för människohandlarna, säger Katja Saha.