Kina

Gui Minhai döms till 10 års fängelse

1:06 min

Den svenske förläggaren Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse i Kina.
Enligt en domstol ska han olagligen ha tillhandahållit information till utlandet.

Enligt en kungörelse från en domstol i staden Ningbo utanför Shanghai döms Gui Minhai för att olagligen ha tillhandahållit information till utlandet. Domen ska ha meddelats i går och straffet alltså 10 års fängelse.

Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai har suttit frihetsberövad i Kina sedan hösten 2015. Det var då han försvann från sin semesterbostad i Thailand. I samma veva försvann också fyra kollegor till Gui Minhai, som alla jobbade vid en bokhandel i Hongkong som specialiserade sig på kontroversiella böcker om den kinesiska partieliten.

Försvinnandena fick stor internationell uppmärksamhet, särskilt efter att en av bokhandlarna gått ut offentligt och berättat hur han blev kidnappad av kinesiska agenter.

Gui Minhai är den enda av de fem som fortfarande sitter frihetsberövad. Han anklagades till en början för en trafikolycka i början av 2000-talet och har flera gånger framträtt i statlig tv i Kina och erkänt brott. Erkännanden som bland annat hans dotter menar är framtvingade.

Hösten 2017 släpptes Gui Minhai tillfälligt, men det dröjde inte länge innan han greps igen, mitt framför ögonen på svenska diplomater på ett snabbtåg mellan Shanghai och Peking.

Han har sedan dess anklagats för att ha röjt statshemligheter, och det är det domen nu alltså gäller. Enligt domstolen i Ningbo ska Gui Minhai ha erkänt brott och avsagt sig rätten att överklaga.

Gui Minhai ska även enligt domstolen för två år sedan ansökt om och återfått sitt kinesiska medborgarskap. Gui Minhai är sedan 1996 svensk medborgare och kinesiska myndigheter accepterar inte dubbla medborgarskap, men det är oklart om han avsagt sig det svenska medborgarskapet eller ej.

Fallet Gui Minhai är ett av svenska utrikesdepartementets högst prioriterade ärenden och har lett till ansträngda relationer mellan Sverige och Kina.