Får tio års fängelse

Kina: Gui Minhai är inte längre svensk

1:42 min

Utrikesminister Ann Linde kallade till sig den kinesiske ambassadören i dag. Det efter att den kinesiska domen mot förläggaren Gui Minhai dömts till tio år fängelse för att olagligen ha försett utländskt makt med information.

Efter domen anser Kina att Sverige inte har med ärendet att göra, då han enligt Kina enbart är kinesisk medborgare. Men den bilden delar alltså inte Sverige.

– Vi har ju hela tiden varit tydliga med att vi kräver att Gui Minhai släpps fri att kunna återförenas med sin dotter och sin familj och det kravet kvarstår, säger Ann Linde.

– Vi har noterat den här uppgiften men nu söker vi all officiell information om ärendet som finns. Och vi kräver naturligtvis omedelbart tillträde till vår svenska medborgare för att ge honom allt konsulärt stöd som ha har rätt till.

Moderatledaren Ulf Kristersson fördömer också Kinas agerande men vill samtidigt ha en utredning, en Gui Minhai-kommission, om hur svenska regeringen hanterat fallet med Gui Minhai.

Ulf Kristersson tycker också att Sverige ska göra mer för att få internationellt stöd av EU och USA i protesterna mot Kina.

– Jag tror vi ska ha klart för oss att Kina är ett stort land och Sverige är ett litet land. Vi har rätt och de har fel. Men det är ingen tvekan om att det är svårt för ett litet land att få rätt över ett land som Kina om man inte har mycket framgångsrikt samarbete med andra länder som står på vår egen sida, säger Ulf Kristersson.

Vänsterpartiet stödjer också förslaget som nu ligger i riksdagens utrikesutskott om att inrätta en särskild Gui Minhai-kommission för att få klarlägga regeringens hantering av fallet Gui Minhai.

Håkan Svennerling är Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson och kräver att Sverige nu utvisar den kinesiske ambassadören i Stockholm.

– Man bör framför allt också utvisa den kinesiska ambassadören här i Sverige för det har varit tydligt att, man måste visa Kina att vi också har maktmedel att sätta emot deras agerande, säger Håkan Svennerling.

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kräver att ambassadören ska utvisas. Utrikesminister Ann Linde avvisar dock kravet. Hon säger till TT att ambassadören behövs för att Sverige ska kunna få mer information om fallet.