Folkhälsomyndigheten

Risken för coronafall i Sverige har ökat

1:34 min

Folkhälsomyndigheten ändrar nu sin bedömning av coronaviruset. Myndigheten anser att risken numera är hög för att människor i Sverige smittas av viruset utomlands. Däremot är risken för en spridning i Sverige fortfarande låg.

Efter utbrott av coronaviruset i bland annat flera europeiska länder har Folkhälsomyndigheten i dag uppdaterat hur de ser på riskerna för svenskar.

Myndigheten bedömer nu att risken att upptäcka fall av corona i Sverige anses hög, den näst högsta på den femgradiga skalan. Inte minst nu i samband med utlandsresor under sportlovet. Risken för allmän spridning av viruset inom Sverige anses som låg.

– Om man tittar på senaste dygnet med fall från Italien, Kroatien, Österrike och Spanien så delar jag helt den bedömning Svenska folkhälsomyndigheten gjort. Sannolikheten är nog ganska stor att det kommer dyka upp fler fall runt om kring i Europa de närmsta dagarna och veckan, inklusive i Sverige, säger Karl Ekdahl, avdelningschef för sjukdomsprogrammen på Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Hittills finns ett konstaterat fall av coronasmitta i Sverige, en kvinna i Jönköping. Totalt har drygt 80 000 människor bekräftats smittats av coronaviruset och 2 700 personer dött av viruset. De flesta drabbade har befunnit sig i Kina, men viruset har drabbat människor i totalt 33 länder enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt kinesiska smittskyddsmyndigheten, som gått igenom drygt 40 000 fall av smitta och 1000 dödsfall är dödligheten i genomsnitt drygt 2 procent, och ökar i takt med ålder.

Men dödligheten kan vara lägre, då alla inte uppsökt sjukvård.

– Här ser man sannolikt toppen av isberget. Vi vet att det här är en smitta där många har få eller inga symtom alls så om man tittar på alla de som blivit smittade så kan man nog räkna med att dödligheten är lägre än de siffrorna man sett nu, säger Karl Ekdahl.