Venezuelas jordbruk kämpar för sin överlevnad

1:32 min

I Venezuela har regeringen släppt på valutarestriktioner och priskontroller vilket gjort att mat och mediciner nu kan importeras. Men den inhemska produktionen går på knäna, särskilt jordbruket som ligger i spillror.

– Allt jag behöver – frön, bekämpningsmedel, gödsel – allt säljs i dollar. Och eftersom jag får betalt för mina grödor i Bolívar så förlorar jag hela tiden pengar eftersom inflationen äter upp den lilla vinsten, säger Delida Ruthmann.

Hon pekar ut över odlingarna med zuccini, ruccola, koriander och rödbetor i jordbruksregionen Colonia Tovar väster om Caracas. Persikoträden har hon huggit ner eftersom hon inte längre har råd med bekämpningsmedlen de kräver.

USA:s sanktioner mot Venezuelas oljeindustri har tvingat regeringen att liberalisera ekonomin och ta bort valutarestriktioner för att få in dollar. Det har gjort att privata företag återigen kan importera mat och mediciner, inom räckhåll för venezolaner med tillgång till dollar. Men det inhemska jordbruket går på knäna med en inflation på runt 10 000 %.

– Det regerande socialistpartiet har förstatligat jordbruksföretag och exproprierat mark, venezolanska bönder producerar en bråkdel av vad vi en gång gjorde, säger bonden Julio Lubo.

– Regeringen måste hjälpa oss bönder att få igång den inhemska matproduktionen. Det är enda sättet att hjälpa venezolanerna att ha råd med mat på bordet igen, säger Julio Lubo.