KINA

Fängelsedomen mot Gui Minhai – en varning

1:44 min

Fängelsedomen mot svenske förläggaren Gui Minhai är en varning mot de i Kina som under utbrottet av det nya coronaviruset krävt mer rättigheter. Det säger Gui Minhais förre kollega, bokhandlaren Lam Wing-kee, i en kommentar till Ekot:

Kommunistpartiet är orolig för sin ställning under virusutbrottet, när röster höjts för mer transparens och självständighet, säger bokhandlaren Lam Wing-kee i en skrapig ljudinspelning från Taiwan.

Därför används Gui Minhai som en varning. De som inte rättar in sig i ledet kan räkna med orimligt hårda straff, säger Lam Wing-kee.

Lam Wing-kee var en av de bokhandlare i Hongkong som samtidigt som Gui Minhai försvann hösten 2015. Lam har själv bland annat vittnat inför amerikanska kongressen hur han stoppades på gränsen mellan Shenzhen och Hongkong och fördes av kinesiska agenter till en cell i Ningbo utanför Shanghai.

Totalt frihetsberövades han i åtta månader, anklagad för att ha sålt böcker illegalt.

Gui Minhai har suttit frihetsberövad betydligt längre än så och Lam Wing-kee tycker därför att domen på 10 års fängelse för att ha olagligen tillhandahållit information till utlandet är orimlig.

"Han har ju suttit inlåst, vilka möjligheter har han haft att röja statshemligheter då?", frågar Lam Wing-kee retoriskt:

Det var igår det blev känt att Gui Minhai dömts i en domstol i Ningbo.

Kinesiska myndigheter har hävdat att Gui Minhai återfått sitt kinesiska medborgarskap och menar att man endast ser honom som kines, inte som svensk medborgare, något som svenska UD starkt protesterat emot.