Agora - ny samlingsplats i Skäggetorp i Linköping

1:53 min

Efter en uppmärksammad dödsskjutning i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp har områdets nya kulturhus Agora blivit en plats att mötas och prata om det som hänt.

20-åriga Linköpingspoeten Farhiya Feysal gav igår kväll ett känsloladdat tal efter nypremiären i Agorahuset i Skäggetorp av hennes spoken word-föreställning "Reflekterad olydnad", en produktion från Östgötateatern. Feysal talade om hur dödsskjutningen nyligen i samma område påverkat henne och många andra djupt. Hon har också tidigare skrivit poesi om våldet och machokulturen i svenska förorter.

- Att jag skriver texter eller skriver dikter kommer inte att hjälpa. Det vi behöver är att gå till roten med orsaken. Jag tror inte att någon kille i tonåren bara vaknar upp en dag och säger: "vet du vad, jag ska köpa en pistol och jag ska runt och skjuta". Vad är riskfaktorerna? Vad kan vi göra som samhälle, som land, säger Farhiya Feysal.

16-årige dansaren David Sliwa kommer ofta till Agora och ger bland annat danslektioner till barn i Skäggetorp. Enligt Sliwa är många trötta på den fördomsfulla mediebevakningen av området.

- Om man berättar något bra då är det så här: "trots att det är ett utsatt område så har de lyckats". Om det är något bra, skriv bara att det är bra. Okej, statistiskt sett kanske det händer lite mer brott här men det händer ju brott överallt. Grejen är att vi som bor här känner oss trygga, säger David Sliwa.

Hör ett längre samtal från Agora i Skäggetorp i ljudfilen nedan.