Mordet på Boris Nemtsov

Fem år efter mordet i Ryssland – de vaktar blommorna

2:10 min

I dag för fem år sedan sköts den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov till döds på en bro precis nedanför Kreml. På bron har det i fem år legat blommor och Michail är en av dem som står där dygnet runt.

– Jag vill ändra på makten till demokrati, precis som Nemtsov ville, säger Michail Silitj i vinterkylan en solig och klar dag på bron som ligger precis nedanför de höga röda murarna runt Kreml.

Pensionären Michail har stått där i fyra år nu. De är ett gäng som står vid blommor och skyltar dygnet runt så att ingen bara städar undan minnet av Boris Nemtsov. Han var en ledande rysk oppositionspolitiker, känd kritiker av president Putins auktoritära styre, talade öppet om korruption och om den ryska inblandningen i kriget i östra Ukraina.

Några män från Tjetjenien dömdes för mordet på Nemtsov, men vem som i så fall beordrat det, eller då betalat för det, det är fortfarande höljt i dunkel.

Anna pluggar till fotograf och är på bron för att ta bilder till ett skolprojekt.

– Jag tycker att det som hände är en påminnelse, säger Anna, om det nödvändiga i att slåss för något bra och något som är bättre för landet.

Anna ska själv gå till lördagens demonstration som ska hållas i Moskva och hoppas att det kommer mycket folk, för hon tycker att mordet på Nemtsov är viktigt.

– Det var ett av de mest synliga tecken på ovilligheten hos myndigheterna att acceptera någon som helst aktivitet mot deras intressen, säger Anna.

Michail, som vaktar blommorna, tycker att mordplatsen vid bron har blivit mer av en plats där folk gråter en tår, istället för att knyta nävarna och kämpa. Han tycker dagens politiska opposition är svag.

– Jag vet inte, det finns faktiskt ingen större mening med att stå här längre, säger Michail Silitj. Vi står här dygnet runt, men på vintern kommer det knappt en själ hit.