Nya coronaviruset

ECDC: Viruset sprids nu mellan EU-länder

1:40 min

Det pågår nu smittspridning av det nya coronaviruset inom Europa. Det konstaterar man på EU:s Smittskyddsmyndighet ECDC som finns i Stockholm.

Där arbetar man nu intensivt för att försöka begränsa utbredningen av viruset i Europa. Karl Ekdahl är chef på sjukdomsprogrammen på ECDC.

– Det vi följer nu, timme för timme, är utvecklingen i Italien. Där är det ju en ganska bekymmersam situation med ett hundratal nya fall varje dag de senaste dagarna. Vi har också sett nu hur det här viruset har spridit sig från Italien till flera andra länder i Europa.

Fram tills i helgen hade de fall som hittades i Europa flugit in från drabbade områden i Asien, men att det nu finns över 300 smittade i Italien gör att viruset har börjat sprida sig vidare inom Europa.

Nya fall med ursprung i Italien har hittats i Kroatien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Spanien och ända borta i Brasilien.

På ECDC samlar man in information från hela världen och gör riskbedömningar som sedan blir till rekommendationer för EU-länderna.

Mycket handlar just nu om att försöka isolera områden där det sker smittspridning. Men om grannländerna stänger sina gränser mot Italien skulle det sannolikt inte stoppa smittan, enligt Karl Ekdahl.

– Det är en av de saker vi har titta på och det vetenskapliga underlaget för gränsstängningar är väldigt, väldigt lågt. Det är inte ett effektivt sätt att hindra smittspridningen.

På ECDC är det nu ett 40-tal anställda som arbetar aktivt med coronaviruset. På onsdagen fick de besök av Sveriges EU-minister Hans Dahlgren, som gillade det han såg.

– Det här är ett typiskt exempel på att stora viktiga frågor inte kan hanteras av varje enskilt land för sig. Här har vi genom att vi samordnar våra resurser mycket större möjligheter att bli framgångsrika i vårt arbete.