Globala uppvärmningen

Svalbard förbereder sig för varmare klimat

1:43 min

På norska Svalbard försöker man nu anpassa samhället till ett allt varmare klimat. På den arktiska ögruppen går klimatförändringen snabbare än kanske någon annanstans.

– När det gäller temperatur så värms Arktis dubbelt så fort som resten av världen, men Svalbard, en del av Arktis, värms ännu fortare. Vi är uppe i kanske fyra gånger jordens medeluppvärmning här. Så det är väldigt dramatiskt, om du så vill, säger Kim Holmén, internationell direktör på Norska Polarinstitutet.

Longyearbyen på Svalbard med drygt 2 000 invånare håller på att byggas om för att möta effekterna av den snabba klimatförändringen.

Två laviner i samhället på senare år har orsakat två personers död och mycket materiell förstörelse. Skredrisken har ökat i och med ett varmare och blötare klimat, och nu har man byggt nya skredskydd i den branta bergssluttningen här i samhället.

– Många av de som bor i lavinriskområdet har tvingats flytta. Vi måste riva, sanera och delvis flytta 140 bostäder. Det är ett våldsamt projekt, säger Arild Olsen som är ordförande för lokalstyret i Longyearbyen.

Ett varmare och blötare klimat gör nu att hus i Longyearbyen får sättningsskador eftersom de är byggda på en permafrost som har börjat tina. Skånska Anna Lena Ekeblad som bor på Svalbard sedan 25 år har märkt detta.

– Det har alltid rört sig lite, sommar och vinter, men nu börjar det hända det mera. Borta i hörnet där är det en spricka i kaklet i köket, och jag ser att taklisterna börjar släppa. Det händer saker i marken.

Även vägar, vattenledningar och annan infrastruktur på Svalbard berörs nu av klimatförändringarna, till exempel att smältande glaciärer ger större vattenflöden.

– Det är en stad på klimatvandring, allt måste anpassas, säger Arild Olsen från lokalstyret i Longyearbyen.