Vidöppen gräns på Cypern

5:56 min
  • EU:s yttre gräns skyddas alltmer på sina håll, men nu ska vi besöka en plats där gränsen på många ställen ligger helt öppen utan några kontroller att tala om.
  • Det handlar om Cypern, med den södra delen som ingår i EU och där det pratas grekiska och så den norra turkisk-dominerade delen som inte erkänns som ett eget land annat än av Turkiet.
  • Hit kommer alltfler båtar med flyktingar och migranter bland annat syrier och för många är Cypern en väg in i EU. Vår migrationskorrespondent Alice Petrén besökte nyligen ön.

Det här är George, som sitter på fotbollsklubbens café mitt i byn Pila, som sprider ut sig på båda sidor om gränsen som delar Cypern.
Om caféet här med pokaler bakom glasskivor och torget utanför ligger i EU eller utanför i det turkdominerade Norra Cypern går inte att se. Alldeles bredvid ligger en kyrka OCH en moské och restauranger och affärerna runt om har både grekiska och turkiska namn.
Pila är blandat.

Georgios, en medelålders grekspråkig man, säger att grek- respektive turkcyprioter inte spelar i samma fotbollslag men kommer bra överens. 
– Men ingen vet vad som händer imorgon. Östra Medelhavet är som en vulkan som kan få utbrott när som helst, säger han.
Libyen, Syrien - allt handlar om olja, gas och pengar, fortsätter han. Och skrattar till. 
Men när jag frågar om han tror att våldet kan komma att trappas upp, svarar han: Självklart!

Cypern har ett geopolitiskt känsligt läge. Kampen om oljan och gaskällorna i havet runt om ön hårdnar. Turkiets president Erdogan gör framryckningar, samtidigt som stora oljebolag från olika EU-länder prospekterar kring den södra delen av Cypern. Trots denna eskalerande konkurrens ligger gränsen mellan EU och icke-EU land på Cypern helt öppen på många håll. Min medarbetare Rahmes försöker peka ut öns två halvor från bilfönstret. Hon stannar också till på vägen.

Vi åker till hamnen i Famagusta, som ligger på den norra sidan och männen i hamnen svarar omgående att det kommer båtar med syrier hela tiden.
– Det kommer 20 personer, 10 personer. Det är olika, säger båtägaren vars namn jag inte hinner få.

Båtarna kommer både från Turkiet och Libanon. Flyktingarna går ombord på en båt för att sedan byta till en eller flera andra till havs och sedan skeppas in här, förklarar han. De flesta tar sig sedan till EU-delen av Cypern där de kan söka asyl eller smugglas vidare inom EU. Cypern har numera flest asylsökande per capita inom EU - förra året 13 500 ungefär, men ingår inte i Schengen med fri rörlighet till andra EU-länder. Flera jag talar med tror att det ändå är lättare att smugglas vidare, när man väl är i EU.

Mannen i hamnen berättar hur han lät en hemlös person bo på sin nu för säsongen stillastående turistbåt i en månad tills polisen upptäckte att det var just en smugglare.

I Nicosia, som är huvudstad för både Norra Cypern och EU-Cypern finns regelrätta gränsövergångar, där poliser kräver pass eller ID kort och där FN soldater bor mitt på demarkationslinjen i en enorm byggnad full av skotthål från 1974 då ön delades. Men även här är stämningen ganska loj.