Publiknätverket P4 Blekinge

Nu blir det lättare för adopterade att hitta sitt ursprung

2:21 min

Ett nytt projekt ska underlätta för den som vill söka sina rötter. Anna De Limoné från Karlskrona föddes i Sydkorea. Hon har tänkt på sina biologiska föräldrar hela sitt liv.

Hon spenderade sina första år i livet på ett barnhem i Sydkorea och adopterades till Sverige när hon var fyra år.

I dag är hon 56 år och bor i Karlskrona. Hon vet ingenting om sina biologiska föräldrar. Men hon tänker på dem i princip varje dag.

– Jag undrar vad de gör i dag och vad det var som hände med mina biologiska föräldrar som ledde till att de var tvungna att lämna bort mig, säger Anna De Limoné.

I uppdrag av regeringen har Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd  nu tagit fram ett pilotprojekt där det ska bli lättare och gratis för adopterade att söka sina rötter.

Hjälpen ska innebära exempelvis:

  • Hjälp med handlingar
  • Översättning av dokument
  • Samtalshjälp

Lennart Kvarnström är utredare på myndigheten hoppas att projektet ska kunna anpassas till den unika adopterades önskemål. Han menar att det viktigaste med projektet är att det kan ge ett inre lugn hos personer.

– Behovet ser så olika ut för de adopterade. Jag hoppas denna nya hjälpen ska ge någon ny bit i livspusslet de försöker få ihop, säger han.

Tidigare har bara organisationer och kommuner hjälpt adopterade. En hjälp som då skiftat mycket mellan vart du bor i Sverige. Tanken med detta nya projekt är att det ska bli mer lika för alla.

Anna De Limoné har saknat just ett enkelt sätt att söka sitt ursprung och kommer ta denna nya hjälpen.

Anna de Limoné är medlem i vårt Publiknätverk, här hittar du information om hur du också går med!.