Här kan du läsa hela programmet

Här kan du läsa programmet Elfsborgs nya damlag – så drevs satsningen fram. Vill du lyssna gör du det här.

Elfsborgs nya damlag – så drevs satsningen fram

”Tror ni att damfotbollen någon gång kommer att få den status som ni vill ha, att ni verkligen tar det på allvar, för det är ju många som skrattar åt er?” (SR-programmet Sommarverandan från 1979)

”Välkomna till de nya elfsborgarna, som ska ta med oss in i framtiden, med damlaget” (Stefan Andreasson, klubbchef Elfsborg i Elfsborgs webb-tv)

Presskonferens, Borås hösten 2019. På ett podium sitter bland andra klubbchefen och ordföranden för den herrallsvenska fotbollsklubben Elfsborg. Det ska vara en klubb för alla: ”Vi tillsammans” är klubbens motto. Men hittills har något saknats. Kvinnliga fotbollsspelare. Men nu är det officiellt. Efter 115 år drar klubben igång ett damlag.

”Så jag tycker vi ger en applåd till våra nya spelare….” (Stefan Andreasson, klubbchef Elfsborg i Elfsborgs webb-tv)

Och det är allt fler allsvenska elitklubbar inom herrfotbollen satsar på damlag. Vad ligger bakom det här? En genuin vilja eller ett tryck utifrån, inte minst från sponsorer?

Kaliber idag om elitklubbarnas satsning på damlag och om hur Boråsklubben Elfsborg efter många års påtryckningar nu säger ja till damer.

Från nyhetssändningar:

”IFK Göteborg startar ett damlag.”

”Malmö FF startar ett damlag på seniorsidan.”

”Falkenbergs FF satsar på sina kvinnliga fotbollsspelare och startar på nytt upp ett eget damlag.”

2019 var det som om allt hände på samma gång. Från att för några år sedan bara varit en handfull lag i herrarnas högsta fotbollsserie, allsvenskan som hade damlag så nästan tävlade nu klubbarna om att berätta om sina satsningar på damlag.

”För oss är det självklart att Helsingborgs IF ska vara öppet för alla, men nu är det dags att vi är en jämställd förening där flickor och kvinnor ska kunna också spela fotboll, inte bara titta på fotbollen.” (Joel Sandborg, klubbdirektör fr HIF:s webb-tv.)

 Vissa, som Boråsklubben Elfsborg, hade aldrig tidigare haft ett damlag.

”Det är den unika satsningen och den unika satsningen ifrån grunden och Elfsborgsandan som ska bära frukt under lång tid.” (Sune Lundqvist, ordförande Elfsborg i P4 Sjuhärad)

Längtat efter gulsvarta tröjan

Januari 2020, kall vind och duggregn. På konstgräsplanen ett stenkast ifrån Borås Arena tränar Elfsborgs första damlag. I år ska de in i seriespel, i lägsta divisionen, division 4. Damlagets huvudtränare Joakim Carlsson, som tidigare tränat bland annat allsvenska damlag försöker få sin nya trupp samspelt.

 – Det blir ju en resa egentligen en väldigt intressant resa och jag menar första damlaget i elfsborg också helt klart att nivån är division 4 men vi spelar och tränar som ett division 1 lag då.

De ska spela division 4 och har ingen lön och inga kontrakt, men tränar som ett division 1 lag, fyra träningspass i veckan, och många av spelarna har kommit ifrån lag i högre divisioner som division 1. Och det är stor skillnad i åldrar den yngsta spelaren är 14 år och den äldsta 42.

– Jag ska bara dricka lite om det är ok.

Det är helt ok.

Sara Jardving, assisterande spelande tränare i Elfsborg är äldst i laget och har över 20 år bakom sig inom elitfotbollen. Hon är ifrån Borås men nu får hon för första gången spela i Elfsborgs gulsvarta tröja, något hon velat länge.

– För min del känner jag ju att det har varit en utmaning att få jobba sig fram till att få spela som tjej i Elfsborg, det har ju alltid funnits drömmar om att få göra det, man har gått och sett på matcherna och man har haft kanske många spelare som man sett och haft lite som idoler och så genom åren och…

Hur var det ändå då att veta att du kunde liksom aldrig spela i Elfsborg?

– Nej, men det har varit tråkigt och man har alltid fått stå upp för att vara damspelare och man har ofta fått kämpa för det har varit många som har haft negativa åsikter om damfotboll, men nu så känns det ändå som där vi är i dag så har vi kommit så pass långt och ser man med facit i hand så känns det som det är rätt tid för att starta det här som Elfsborg har gjort så det är verkligen en stor grej som är på gång nu.

Du ser sugen ut på att träna eller? Du fryser? Ja, du får gärna springa iväg.

Men att hon och lagkamraterna skulle få spela för Elfsborg har varit långt ifrån självklart. Och det finns de som tvivlar på om starten av damlaget verkligen kommer ifrån en genuin vilja i klubbens ledning att ha ett damlag.

”Vi spelar nu två minuter på övertid, i alla fall en och en halv och där är matchen slut och där sträcker de gulklädda, solgula öxabäcksflickorna händerna i luften. Öxabäck är svenska mästare för 6:e gången genom åren.” (Från Radiosporten)

Det började i Öxabäck

Sjuhäradsbygden har ibland kallats damfotbollens vagga. På 60-talet startade det så framgångsrika damlaget i Öxabäcks IF i Marks kommun och den första serien för damfotboll i Sverige. Laget dominerade svensk damfotboll under 60- och 70-talen. Det var en helt annan tid då för damfotbollen mot idag:

”Tror ni, tror du Mona, att damfotbollen någon gång kommer att få den status som ni vill ha så att man kommer att jämföra det. Att verkligen ta det på allvar för det är ju många som skrattar åt er fortfarande trots allt.”

Som vi kan höra i programmet på Sommarverandan  i Sverige Radio ifrån 1979 som sändes ifrån just Öxabäck.

”Inte skrattar åt oss det tror jag inte det finns så mycket nu, men det dröjer nog innan vi kommer upp dit vi verkligen vill. Det tror jag.

Men det måste väl bero på nåt speciellt att tjejerna börjar spela fotboll är det någon särskild sorts tjejer här?

Nej Det tror jag. Det har väl alltid funnits att tjejer har spelat fast det blev väl ingen ordning med det innan Öxabäck tog  tag i det lite.”

Men efter åren med Öxabäck så har damfotboll i den högsta eliten, med nåt enstaka undantag,  lyst med sin frånvaro i Borås och Sjuhärad. Och blickarna  har därför vänts mot största klubben i Borås.

Elfsborg, klubben med anor ifrån början av 1900-talet har vunnit SM-guld sex gånger, senast 2012. Men damlag har man aldrig haft. Och under 2000-talet började röster höjas för att Borås stolthet skulle öppna upp även för damspelare på fotbollsplanen. För Elfsborg är stora i Borås.

– De är den överlägset största idrottsföreningen, nu vet jag inte exakt i procent, men att de tar mer än 50% av sponsorintäkterna det är självklart, kanske uppemot 75 liksom, säger Johan Rydén, som är sportkrönikör på Borås Tidning, men driver även en blogg om internationell damfotboll. Han har följt diskussionen om Elfsborg och damlag på nära håll.

– Så att det är Elfsborg, Elfsborg och Elfsborg för det är Elfsborg som gäller.

Sponsras stort av kommunen

Under 2000-talet har Borås kommun och dess kommunala bolag sponsrat Elfsborg med sammanlagt över 19 miljoner kronor, visar siffror Kaliber får ut ifrån kommunen. Där ingår inte andra bidrag som föreningsbidrag.

– Och eftersom Elfsborg är den stora aktören som har mest pengar och störst kommunala bidrag och så vidare, så är det inte orimligt att tycka att de också satsar på andra halvan av befolkningen liksom så att så det är väl den biten som har gjort att det är Elfsborg som man vänt sig mot i första hand.

Många är det som tyckt att Elfsborg borde starta damlag under åren, även utflyttande tunga namn inom fotbollen.

– De har ju åtminstone resurser om man tänker sig och kunskap som Elfsborg har spelat på så hög nivå så länge, dra med tjejerna det kan bli riktigt bra!

Den före detta förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll Pia Sundhage, född i Marbäck utanför Ulricehamn, är en av de som tyckt till om den gulsvarta klubben. Nu är Pia Sundhage förbundskapten för Brasiliens damlandslag och vi når henne i Rio De Janeiro.

Vad tror du har hindrat dem?

– Nej, intresse antagligen, de har inte tyckt att det varit viktigt. Uppenbarligen.

Varför tror du det?

– När man inte gjort det så tycker man ju inte det varit viktigt.

Från år 2000 och framåt hittar jag många radioinslag i lokalradion och artiklar, ledare och insändare i Borås Tidning som handlar om krav på Elfsborg att starta damlag. Men svaret från klubben var länge detsamma säger Johan Rydén på Borås tidning.

– De har ju inte sagt absolut inte någon gång men, fast de har ändå sagt det liksom. Det har inte varit de orden, men de har varit rätt tydliga med att de inte varit intresserade ifrån klubbledningens håll.

Så här har det bland annat låtit i P4 Sjuhärad när man ställt frågan till förre ordföranden i Elfsborg.

2006: ”Vi mäktar inte med det nu utan vi vill ägna all energi och fokus och prioritering åt att verkligen etablera oss som den här kraften inom herrfotbollen just nu.”

2012: ”Vårt uppdrag i Elfsborg innebär ju att vi ska vara en toppklubb i herrallsvenskan. Det är därför vi finns egentligen. Man ska komma ihåg att elitfotboll finns egentligen inte till för utövarna, utan elitfotbollen finns till för de som betalar för att titta på och det är det som är vårt uppdrag.”

2014 startade klubben en så kallad flickakademi där duktiga tjejer som spelade i andra klubbar kunde komma och träna tillsammans och för några år sedan startade man lag för småflickor. Men damlag har alltså dröjt.

– Det har nog varit mycket att det inte har funnits något riktigt intresse, alltså man har lagt allt krut på herrsidan, säger Sara Jardving, spelande assisterande tränare i Elfsborgs första damlag.

Jag träffar henne igen. Nu utanför planen, på ett kafé i centrala Borås.

– Det har varit ganska så mycket flytande många gånger tycker jag i varför man inte har startat och det har varit mycket olika orsaker så därför så känner jag att man har fortsatt att liksom driva frågan bara för att man vill ha ett svar. Så nu känns det ju fantastiskt kul när man äntligen då står där vi är idag.

Hon har under största delen av karriären fått spela elitfotboll utanför Borås och har varit en av de som både velat se och spela i ett damlag på hemmaplan i Elfsborg.

– Det har väl varit en dröm att få känna att man får ta del av lite av det som herrarna får göra eller liksom pojksidan eller herrsidan då, och Elfsborg är ju den föreningen som har eller det är ju den största föreningen i Borås.

Och 2017 var Sara Jardving med i en debatt som Borås Tidning anordnade om idrottande tjejers villkor i Borås. Där fanns också Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

”Sara Jardving vill flika in någonting varsågod.

– Jag har en fråga till dig Stefan.”

Och Sara Jardving passade på att ställa frågan som hon länge funderat på.

”– En bra fråga?

– Ja det är en bra fråga…. ”

Så här låter det i Borås tidnings webb-tv ifrån debatten:

” – Jag undrar vad är det ni är så rädda för när det gäller damfotboll?

– Ser jag rädd ut för damfotbollsfrågan? Det hoppas jag inte för jag älskar damfotboll.

– Ja ni agerar som ni är väldigt rädda för damfotboll i alla fall.

– Det blir ju ett långt svar för det är klart att det finns inget motstånd och jag följer damfotboll, jag börjar tycka det är roligare än herrfotboll snart, framförallt landskamper, men vad är vi rädda för? Alltså rädda, det är klart att vi ska göra rätt saker långsiktigt och inte…..”

Minns du om du var nöjd med svaret du fick då där?

– Alltså jag fick inget svar direkt….

”……. och det jobbet gör vi nu, en rejäl utvärdering ihop i flickakademin hur vi ska gå vidare.

– Då ser jag fram emot det du!

– Ja, vi syns om ett år.

– Ja, inte längre för då spelar jag inte längre, hahaha.”

”Jag är stolt och glad”

Bakom Borås Arena, på Elfsborgs kansli, träffar jag Stefan Andreasson klubbchef i Elfsborg sedan elva år. På väggen hänger en bild på honom i Elfsborgströjan, ifrån tiden när han själv spelade i A-laget.

– Jag har ju fått vara med om en fantastisk resa som ibland känns det bara som den har börjat i och för sig för det kommer ju nya utmaningar, nya saker och ja, inte minst det vi ska prata om idag också.

– Idag när man sitter här så är jag stolt och glad över att vi tog ett klokt beslut och att vi har fått igång en verksamhet som känns ja, seriös och ambitiös på alla sätt.

Och Stefan Andreasson minns frågan han fick ifrån Sara Jardving på den där debatten för tre år sedan.

– Jag svarade förhoppningsvis att jag inte var rädd för nånting. Men det är som jag har försökt beskriva eller så att rätt sak har rätt tid och det är klart det fanns. Sara har alltid varit driven av att Elfsborg ska starta damfotboll och helst så högt upp som möjligt men jag är väldigt glad att hon är elfsborgare idag, till slut.

Stefan Andreasson har tidigare sagt att inte det varit Elfsborgs ambition att starta damlag. Han säger nu att det har handlat om många olika saker, som att inte stöta sig med andra klubbar som håller på med dam och flickfotboll i bygden, men också  att deras fokus varit att satsa på just herrfotboll.

– Vi kanske haft fullt upp med att försöka utmana storstadsklubbarna i herrfotboll till viss del och även samhällsengagemang och så, så jag tror det är viktigt att när man väl hoppar på det så eller bestämmer det så ska man gå med 100 procent kraft och seriositet i det och ha resurser för det så nånstans kanske det gjorde att det väntades ett extra år och sådär va. Det kändes som det var rätt läge nu.

Men vad var det egentligen som hände, som gjorde att år av nej tillslut blev ja för den gulsvarta klubben? Det finns de som tror att det handlar om ett tryck utifrån som blev för stort.

– Jag heter Erik Svalander och jag har varit engagerad i damfotbollsfrågor och frågor om jämlik sponsring och tjejers villkor, idrottande tjejers villkor i Borås.

Erik Svalander, själv elfsborgssupporter har varit en av de som jobbat för att Elfsborg ska starta ett damlag. 2018 la han fram en motion på Elfsborgs årsmöte om att starta ett elitsatsande damlag i klubben.

– Jag tänkte att det är det är dags för Elfsborg att kliva in i 20-talet och bli en jämställd förening.

Motionen röstades ner, men det beslutades på årsmötet att tillsätta en arbetsgrupp som skulle jobba med frågan och en extern utredning tillsattes som kom med sin slutrapport 2019. Och enligt utredningen fanns det ett starkt önskemål både ifrån medlemmar, men inte minst ifrån sponsorer att Elfsborg skulle ha ett damlag.

”Vår samlade bedömning är att IF Elfsborgs varumärke skulle stärkas av att starta ett damlag.”

”I fokusgrupper med sponsorerna framgick det en tydlig koppling mellan ett eventuellt damlag och hur mycket de är villiga att sponsra Elfsborg.”

Sponsorerna drev på

Ett par av sponsorerna sa att deras bedömning var att de skulle öka sponsringen om Elfsborg startade ett damlag. Dessutom sa en klar majoritet av sponsorerna i utredningen gjorde bedömningen att de kommer att minska sin sponsring om Elfsborg inte startade ett damlag. Det fanns alltså enligt utredningen ett möjligt samband mellan att starta ett damlag och sponsorintäkter för Elfsborg framöver.

Till årsstämman 2019 valde styrelsen att föreslå att Elfsborg skulle starta ett damlag som skulle börja i division fyra år 2020.   Bland annat med motiveringen:

”…damfotbollsverksamhet skulle bidra till ett ökat intresse för föreningen i allmänhet och därigenom ge möjlighet till ökade publik- och sponsorintäkter. Ett beslut i motsatt riktning skulle kunna få motsatta effekter.”

– Risken att förlora pengar att förlora intäkter det tror jag är den största drivkraften i detta, säger Erik Svalander och han tror att sponsorernas önskemål var en avgörande faktor.

– Därför att Elfsborg är beroende av sina sponsorer och sponsorintäkter. Jag tror att risken att förlora intäkter i form av sponsorer och bidrag var en väldigt viktig del i beslutet att starta ett damlag.

Och Johan Rydén, sportkrönikör på Borås Tidning, är inne på samma linje, han tror att trycket ifrån sponsorer och medlemmar blev det som var avgörande:

– Jag tror inte det varit ett damlag nu om det varit upp till ledningen.

Och nyligen skrev han en i krönika i Borås Tidning att ”Elfsborg är en klubb som gjort allt för att slippa damfotboll men som tillslut blivit påtvingat ett lag.”

– De har ju duckat för det hela tiden sedan har de inte aktivt jobbat emot det men de har ju inte tagit ett enda steg för det heller.  Jag tror det varit en rädsla för att ett damlag ska riskera att bara ta pengar från herrfotbollen, säger Johan Rydén.

Jämställd sponsring

Men damfotboll, som kanske tidigare vissa, ansågs bara vara en utgift för klubbar, kan alltså nu blivit ett sätt att få in sponsorpengar. För det finns ett växande intresse att sponsra jämställt. Det menar Tomas Hoszek, generalsekreterare för intresseorganisationen Elitfotboll dam som företräder elitklubbarna i damallsvenskan och Elitettan.

– Många företag har börjat titta på mera att det ska vara en jämställd sponsring mellan kön då eller mellan dam- och herridrott.

Han säger att intresset för sponsring av de högsta damligorna i Sverige har ökat och att det hänt mycket internationellt för damfotbollen som hjälper till.

– Stora klubbar, stora varumärken börjar skaffa sig damlag och har ambitionen att etablera sig och göra resultat också. Rent sportsligt. Vilket innebär att deras marknadsvärde ökar och de ökar verkligen marknadsvärdet för damfotboll generellt sett.

Ute i Europa har det hänt mycket bland storklubbarna, där har stora namn som Manchester United och Real Madrid startat damlag. Och att elitklubbar nu även på hemmaplan går samma väg, tycker Tomas Hoszek  på Elitfotboll dam som positivt om det görs seriöst.

– Sedan är det viktigt att det här blir på riktigt så att det inte bara blir en sån här green wash. Att man säger att men nu gör vi det här bara för att alla ska vara nöjda och sedan kör man på som vanligt ändå och det tror inte jag i alla fall de signaler jag har fått i de samtal jag har haft med de olika aktörerna som nu startat damlag så är man seriös i sin ambition, avslutar Tomas Hoszek.

Men i Borås är inte alla lika nöjda med Elfsborgs satsning. Det fanns personer som ville att Elfsborg startade i en högre division med sitt damlag, genom att ta över en annan lokal klubbs plats i seriesystemet. För det fanns klubbar som visade intresse för detta.

Kritik mot start i division 4

Erik Svalander är en av de som ville se en elitsatsning direkt, och det tycker han inte division 4 är.

– Jag tycker att det är en alibilösning för att få goodwill av att ha ett damlag och att få behålla sponsorer och bidrag utan att behöva lägga de resurser som ett elitlag på damsidan hade kostat, så att jag tycker de väljer den billiga lösningen som inte kostar dem några pengar, men som bara ger dem goodwill.

Det är betydligt billigare att ha ett lag i division 4 än ett elitlag. Inga spelarlöner och kortare resor till exempel. Och Johan Rydén på Borås tidning har i en krönika beskrivit Elfsborgs satsning som feg.

– Det känns som man pratar satsning men man har handbromsen i. Det är lite så jag tänker. Vill man verkligen vara elit så börjar man så högt upp man kan.

Att ta över en annan klubbs plats i seriesystemet är i slutändan något Svenska Fotbollsförbundet fattar beslut om, men det har visat sig vara en kontroversiell fråga. Många tycker inte det är fair play och ser det som ett sätt att köpa sig en plats i seriesystemet. I Malmö FF ville ledningen se sitt nya damlag börja högt upp direkt, genom att ta över laget Limhamn Bunkeflos plats i elitettan, men förslaget möttes av ett rungande nej av medlemmarna på ett extrainsatt årsmöte. Så här sa dåvarande ordföranden i Malmö FF:s supporterförening Thelma Ernst till Sveriges Radio efter beslutet:

”Brännpunkten har legat att ta över en plats i seriesystemet, men vill inte ta över titlar och framgångar eller serieplats. Men där har enigheten bland nejsägare legat.”

I Elfsborg föreslog styrelsen en start i division 4, för att sedan jobba sig uppåt och det röstades också igenom av medlemmarna på årsmötet. Klubbchef Stefan Andreasson i Elfsborg säger att starten i division 4 varken är en alibilösning eller feg satsning, utan en seriös satsning och ett demokratiskt beslut.

– Vi kände ju oss väldigt trygga eftersom både medlemmar och styrelse och även klubbar med runt flickakademin kände att det här var rätt väg att gå, det är långsiktigt som det ska ge resultat. Köpa sig någon snabb framgång eller snabb väg till eliten, det var inget alternativ.

Och han delar inte bilden av att ledningen i Elfsborg blivit påtvingade ett damlag.

– Det tycker jag är orättvist. För det stämmer inte. Inte enligt mig stämmer det inte.

Det stämmer inte att ni inte velat ha ett damlag?

– Nej, absolut inte. Det är att göra rätt saker vid rätt tid för att få ett engagemang och få behålla fotbollen att tjejer fortsätter spela fotboll och såna här också så det stämmer inte tycker inte jag.

”Ambitiöst och seriöst”

Men varför drog ni inte igång redan 2013, 2014, 2015 där när det var en diskussion kring detta, om ni ville?

– Ja, men jag säger ju det. Vi lyfte inte det för medlemmarna. Hade vi lyft det då vet jag inte vilket svaret blivit, men just dialogen med de flickakademiklubbarna, så kändes det att det inte var rätt och vi själva det är klart att man också kan känna någon gång att vad är våra ja….prioriteringar, vårt fokus? För du pratar också om att ska man ge sig in i nånting, så är det viktigt att det blir ambitiöst och seriöst.

2017 och 2018 har varit knackiga år ekonomiskt för Boråsklubben. 2018 året blev det ett minusresultat på nästan 15 miljoner kronor och enligt den egna verksamhetsberättelsen berodde det främst på mindre pengar ifrån Svensk Elitfotboll på grund av sämre placering i allsvenskan, men också bland annat minskade sponsorintäkter. Men att det som uttrycks av sponsorer i utredningen som Elfsborg lät göra, om att de överväger att sponsra mer om man startar damlag eller mindre om man inte gör det, var inte avgörande för beslutet att starta damlag säger Stefan Andreasson.

Det finns ju de som menar att de tror det vägde ganska tungt.

– Nej, det vill jag inte påstå att det gjorde.

Varför vägde inte det tungt då?

–  Jag tror inte det var så överväldigande att man skulle öka sin sponsring eller jag tror inte pengafrågan utan mer känslan att det är viktigt att ha det för oss som en förening.

Det handlade inte om pengar för Elfsborg säger Stefan Andreasson, men både i utredningen och i den här intervjun med en av klubbens huvudsponsorer som sändes i P4 Sjuhärad 2019, blir det tydligt att ett damlag har varit viktigt för sponsorer:

”Det är väl mer eller mindre ett krav ifrån sponsorerna i Elfsborg att det ska finnas en dam- och flickfotboll i framtiden.[…] Det blir ju viktigare och viktigare och Elfsborg har ju nåt som heter ’Vi tillsammans’ och alla ska ju inkluderas och då ska ju även man ha damfotboll på programmet.”

Men att det skulle finnas sådana uttalade krav ifrån sponsorer minns inte Stefan Andreasson.

För det var sponsorer som gick ut även efteråt och sa att det här var ett krav ifrån oss att det här skulle bli av.

– Det känner inte jag igen eller det kommer jag inte ihåg eller så…

Så det var inte avgörande på något sätt vad sponsorerna ansåg liksom?

– Jo, men jag säger ju det att just känslan som jag tror alla hade då att det är väldigt positivt att Elfsborg nu tar en roll i damfotbollen det är väl mer den känslan som förmedlades. Så det här att vi, att man tog ett beslut kortsiktigt för att någon sa att vi skulle få mera pengar, det känner jag inte igen alls för det har vi inte gjort.

Men satsningen verkar ha gett resultat, för i februari i år beslutade sig en av klubbens sponsorer att bli en huvudsponsor enligt en artikel på Elfsborgs egen hemsida och i ett uttalande i artikeln nämner företagets VD bland annat just Elfsborgs satsning på damlag som ett bevis för att ”Elfsborg är mycket mer än bara ett lag i Allsvenskan”.

England annan väg

I Sverige startar elitklubbarnas damlag nu alltså i lägsta divisionen, men i England har man valt en annan väg. Där gjordes högsta damligan om för några år ett par år sedan och blev helprofessionell, som beskrivs här i en reklamfilm på Youtube av engelska fotbollsförbundet.

Och där har lag som till exempel Manchester United i princip själva fått välja den serie de ville spela i, så länge de uppfyllde de villkor som ställdes av förbundet.

Men i Sverige är detta alltså kontroversiellt och det finns många som ogillar tanken på att man ska kunna köpa sig en plats i en högre division.

Men även om Malmös och Elfsborgs damlag nu startar i division 4 så är de inte några vanliga division 4-lag om man ser på spelartrupperna. Malmö FFs damlag består av i princip ett helt före detta divsion 1-lag ifrån en närliggande klubb och flera spelare i Elfsborg har erfarenhet ifrån spel i högre divisioner bland annat division 1. Och många tror att lagen inte kommer ha några problem att ta sig uppåt i divisionerna.  En av dem är Johan Rydén på Borås Tidning som hellre hade sett dem i högre divisioner direkt.

– Det är ingen som vill ha de där och de kommer inte vara där så länge så det är liksom, det känns som det är några förlorade år att ha ett gäng herrelitklubbar i damfotbollens lägsta serie.

Februari 2020. Elfsborgs damlag har precis sprungit ut på den gröna konstgräsplanen i Dalstorp. De värmer upp inför första träningsmatchen i år mot division 1-laget Nittorp.

”Jag vill tro på det”

Elfsborgsspelaren och assisterande tränaren  Sara Jardving har varit en av de som tidigare önskat en elitsatsning direkt av Elfsborg, men hon har ändrat åsikt säger hon och tycker det är bra att man bygger ifrån grunden och börjar nedifrån.

– Så jag tycker i efterhand nu så tycker jag de har gjort rätt ändå att ta det beslutet som det gjorde. Sen är det några år försent visserligen men det spelar ingen roll, nu är vi här i alla fall. Så att det ja..

Hon beskriver att trots att de är ett lag i division 4 så får de genom Elfsborg nu tillgång till tillexempel träningskläder och träningsmöjligheter på ett sätt som hon inte ens upplevt när hon spelade i damallsvenskan, och för henne är satsningen seriös.

– Ja, vi som är i Elfsborgs damlag nu och som jobbar runt och är liksom involverade i damlaget vi tror ju på detta till 100 procent, sen kan jag väl också känna det att eftersom jag har varit med i så många år och det har på nåt sätt gått ifrån 0 till 100 nu på så kort tid så kan man väl ändå känna en viss, jag ska inte säga tvivlan, men man har ändå vissa ”är det verkligen sant?”, ”kan det vara så här bra liksom?” men jag tror ändå på det annars hade jag aldrig hoppat på det. Och jag vill tro på det. Jag vill inte tro något annat. Jag vill verkligen tro att det här är en helhjärtad satsning, så på något sätt känner jag väl att det är upp till Elfsborg som förening att bevisa att det faktiskt är så.