BREXIT

Svenskar blir britter – femdubbling sedan brexitomröstningen

2:12 min

Sedan EU-omröstningen 2016 har allt fler svenskar valt att bli brittiska medborgare. Det visar nya siffror från Storbritanniens inrikesdepartement.

Totalt har 1 848 svenskar blivit brittiska medborgare sedan 2016, jämfört med 360 under de tre åren som föregick folkomröstningen.

– Man ville inte behöva fundera på om man skulle få stanna kvar eller inte efter en eventuell Brexit men jag kände också att jag vill kunna rösta och var mer del av, ja landet som medborgare, säger egenföretagaren Johan Aurén.

Johan Aurén flyttade till London 1998 men det var inte förrän sommaren 2018 som han valde att ansöka om brittiskt medborgarskap. Ett år senare hade han sitt nya pass i handen, efter att ha deltagit i en medborgarskapsceremoni.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år och är nu i en övergångsperiod. För att kunna stanna i landet efter det kan EU-medborgare som bott där minst fem år i rad ansöka om ett permanent uppehållstillstånd. Det kallas "Settled status". Ansökningsprocessen är relativt okomplicerad – och kostnadsfri.

Men många svenskar väljer alltså att bli medborgare i stället, trots att det tar längre tid och kostar nästan 17 000 kronor. Antalet beviljade medborgarskap till svenskar har mer än femdubblats sedan 2016 jämfört med de tre åren innan EU-omröstningen.

För Eva Jonsson, som bott i England i över 20 år, var ansökningsprocessen värd både mödan och pengarna.

– För mig var det ju otroligt viktigt att kunna rösta och då är det ju bara medborgarskap som gäller. "Settled status"-erbjudandet tycker jag är väldigt bra men just för mig så var det inte ett alternativ.