Malaysia

Regeringskris i Malaysia – ”Det är en stor röra”

1:56 min

I Malaysia har en politisk kris blossat upp de senaste dagarna. Landets premiärminister, som är världens äldsta, den 94-årige Mahathir Mohamad, lämnade överraskande in sin avskedsansökan i måndags och det har kastat in landet i en maktkamp som ingen vet hur den kommer att sluta.

– Det är en stor röra, säger en man i på gatan i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur om landet regeringskris.

Det började i helgen när maktkampen mellan premiärminister Mahathir Mohamad och vice premiärminister Anwar Ibrahim mynnade ut i ett nästan kuppliknande försök från flera styrande koalitionspartier att utmanövrera delar av samarbetspartierna och bilda en ny regering utan vice premiärminister Anwar Ibrahim.

Försöket att peta undan Anwar från möjligheten att bli landets nästa premiärminister ses av vissa i Malaysia som en stöt mot demokratin. De tidigare politiska fienderna Mahathir och Anwar har bildat koalitionsregering sedan valet 2018 då de överraskande kom till makten efter att ha besegrat den då styrande korruptionsanklagade regeringen och med ett vallöfte om att Anwar skulle ta över som premiärminister i år.

Regeringskrisen i Malaysia är intressant eftersom landet de senaste åren har setts som en av de få stabila demokratierna i Sydostasien. Efter premiärminister Mahathir Mohamads oväntade avgång så har nu landets korruptionsanklagade partier, som förlorade valet 2018, vädrat morgonluft och gör nu allt för att återta makten. Vem som kommer att vinna kampen är ännu oklart säger Keith Leong som är expert på malaysisk politik vid KRA, en oberoende analysfirma i Kuala Lumpur.

Ett beslut kan komma i morgon när Malaysias kung träffar landets styrande råd med ledare från landets olika delstater. Då kommer man troligen att diskutera vem som ska få förtroendet att bli ny premiärminister och bilda regering säger Keith Leong.

Om inte någon sida får förtroendet att bilda regering kan det utlysas extraval, något som skulle kunna gynna de partier som ses som korrupta.