Zimbabwe

IMF varnar för djup humanitär kris

1:36 min

Den ekonomiska krisen i Zimbabwe förvärras. Internationella valutafonden IMF varnar för en djup humanitär kris om inte det internationella stödet ökar.

Zimbabwes ekonomiska reformagenda går för långsamt, summerade IMF sin analys igår, och varnade för svåra humanitära konsekvenser om inte stödet från biståndsgivarna nu ökar.

Zimbabwe är mitt i en svår torka som gjort att mer än halva befolkningen inte har tillräckligt med mat. Ännu en dålig skörd väntas i år och den ekonomiska tillväxten spås hamna nära noll. En konsekvens av både torkan och vad IMF kallar "en blandad framgång i implementeringen av ekonomiska reformer".

I klartext innebär det en rad misslyckande ekonomiska reformer och Zimbabwe upplever just nu den värsta ekonomiska krisen på ett decennium. Av hoppet om en nytändning för ekonomin, som väcktes när den långsittande presidenten Robert Mugabe avsattes 2017, finns inte mycket kvar.

Med en inflation på drygt 500 procent har priserna på mat och bränsle skenat och fattigdomen ökat dramatiskt. IMF varnar för ett ökat missnöje bland landets löntagare kan vara på väg att hota Zimbabwes stabilitet.

I ett uppenbart försök att säkra lojaliteten hos landets mäktiga säkerhetsapparat meddelade president Emerson Mnangagwas regering också igår att landets säkerhetsstyrkor ska få egna livsmedelsbutiker med subventionerade priser. Reformen ska finansieras genom sänkt lön för alla statsanställda.