Coronaviruset

EU:s handelskammare i Kina: ”Logistiken en mardröm”

1:18 min

Nästan alla europeiska företag med verksamhet i Kina har drabbats negativt av coronaviruset. Det visar en undersökning gjord av EU:s handelskammare i Kina.

EU:s, tillsammans med Tysklands, handelskammare i Kina har frågat nästan 600 företag hur de påverkas av coronavirusutbrottet. Och 90 procent svarar att de räknar med att viruset får antingen mellanstora eller stora konsekvenser för verksamheten.

En fjärdedel av de tillfrågade svarar att viruset kommer att leda till inkomstbortfall på mellan 10 och 20 procent under början av året. Ytterligare en fjärdedel tror att det kommer överstiga 20 procent.

Runt hälften av företagen ser att utbrottet har lett till minskad efterfrågan på produkter, brist på personal och störningar i leveranser. Framförallt verkstadsindustrin har stora problem med personalbrist, något som inte har drabbat företag där man kan jobba hemifrån i lika stor utsträckning.

EU:s handelskammare beskriver logistiken i Kina som en mardröm, där otydliga regler och restriktioner från myndigheterna skapar problem med transport av både varor och personal. Regler skiljer sig mellan olika regioner och städer, och kan även ändras från dag till dag.

Handelskammarens ordförande Jörg Wuttke skriver i en kommentar att utbrottet har gjort att Kina i princip har förvandlats till hundratals småstater, som gör det nästintill omöjligt att transportera varor och personer i landet.

"En standardisering av regelverket borde prioriteras för att få Kinas ekonomi på fötter igen", skriver han.

Kammaren varnar också för att virusutbrottet, tillsammans med handelskonflikten med USA, kan få utländska företag att tänka en gång extra innan man lägger all produktion i landet.

Det här är en väckarklocka för Kina, skriver man, och ett tillfälle att reformera och öppna upp ekonomin för att behålla dragningskraften.