P4 Blekinge granskar Affärsverken

Kommunen köpte skärgårdsbåt för flera miljoner – struntade i upphandling

4:46 min

P4 Blekinge kan nu avslöja att det kommunala bolaget Affärsverken i Karlskrona bröt mot lagen när de valde att köpa en ny skärgårdsbåt för mångmiljonbelopp utan att göra en upphandling.

Skärgårdsbåten Ljungskär kom till Karlskrona 2019 och tog under förra säsongen nästan 15 000 passagerare på sin ordinarie rutt.

Men köpet av Ljungskär gick inte rätt till. Affärsverken struntade nämligen i att göra en upphandling av båten.

– Det är väldigt allvarligt. Man har en väldigt tydlig reglering som man fullständigt struntar i och man bryr sig inte heller om argumentet att man i konkurrens kan få ett bättre pris. Det är inte deras pengar, och det är ett av problemen när det allmänna handlar, det är inte deras pengar som försvinner, utan det är våra pengar, skattebetalarnas pengar, säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Från Affärsverkens sida så menar man att skärgårdsbåten Ljungskär var unik, begagnad och till ett bra pris. Då behöver man inte göra någon upphandling.

– Vi fick ett erbjudande, då gjorde vi överväganden och vi tyckte att den verkade bra och kunde innehålla det vi efterfrågade, säger bolagets förre VD, Tomas Eriksson som var chef för Affärsverken när Ljungskär köptes.

Men, Affärsverkens argument håller inte, menar Olle Lundin.

– Det finns inget undantag för begagnade varor i upphandlingsregleringen. Det har konkurrensverket slagit ner på flera gånger i olika ärenden. Att det är begagnat, det är ointressant. Att man får ett särskilt bra pris i den här situationen, det är ju inte heller relevant naturligtvis. I så fall hade det varit ett väldigt enkelt sätt att kringgå hela upphandlingsregleringen. Och att det var ett helt unikt skrov, i så fall ska det vara något unikt som bara ett varv inom hela EU kan konstruera, så vitt jag förstått så föreligger inte den situationen heller, säger han.

Och huruvida det var lagligt att köpa Ljungskär utan upphandling, det kan inte bolagets tidigare VD, Tomas Eriksson svara på.

– Vi gjorde juridiken med kontraktet, sen om det var till upphandlingsreglernas förfarande... vi tyckte att det vi gjorde var rätt, säger han.