Nya coronaviruset

Flera länder vidtar åtgärder mot corona

2:17 min

Allt fler länder inför åtgärder mot spridningen av coronaviruset. Över 900 personer har smittats i Japan inklusive dom på fartyget Diamond Princess, som hölls i karantän flera veckor. Det finns en oro över att Sommar- OS i Tokyo ska drabbas, men förberedelserna fortgår, enligt landets regering.

Repetitioner pågår inför OS i Tokyo i sommar. Japans regering försäkrar att planerna kvarstår även om andra sportevenemang ställs in i Japan just nu. En medlem i Internationella Olympiska Kommittén har uttryckt oro över Sommar - OS. Världshälsoorganisationen meddelar idag att OS, andra evenemang med stora folksamlingar som rör religiösa högtider, idrott och näringsliv får särskilda råd och riskanalyser. Japans premiärminister säger att åtgärderna i landet nu för att förhindra smittspridning är omfattande.

Skolor ska nu hållas stängda i Japan. De närmsta veckorna är en extremt viktig period, enligt Japans premiärminister Shinzo Abe. I Pakistan har också skolor stängts efter det första fallet där. Sydkorea har haft en kraftig ökning av antalet smittade idag. Länder i Latinamerika har infört kontroller på flygplatser efter det första fallet på kontinenten upptäckts i Brasilien.

Italien har nu över 500 smittade. 14 personer har dött. Åklagare i Italien har inlett en utredning som gäller hur ett sjukhus i Lombardiet hanterade det första coronafallet. Frankrikes president Emmanuel Macron varnar nu för en rejäl ökning och kris i Frankrike. Danmark och Estland har också fått sina första coronafall.

Utbrottet kan gå i vilken riktning som helst nu beroende på hur länder hanterar det, enligt Världshälsoorganisationen idag som beskriver en kritisk punkt. Över 80 000 människor i världen har smittats och 2700 dött, de allra flesta i Kina.