Folkhälsomyndigheten

”Låg risk för allmän spridning”

2:45 min

Ytterligare fem personer i Sverige har konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Det gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm, uppger Folkhälsomyndigheten.

Den kvinna i Uppsala som smittats av det nya coronaviruset hade exponerats för viruset när hon vistades i Tyskland. Kvinnan uppsökte vård sedan hon fått symptom på en luftvägsinfektion, och efter provtagning har det nu bekräftats att det rör sig om coronaviruset, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisades smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Den tredje personen har smittats under en resa i norra Italien. Samtliga har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår. Alla tre är i 30-årsåldern.

Personen i Region Stockholm smittades under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik, enligt regionens rutiner.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands.

Sammanlagt har nu sju personer bekräftats smittade i Sverige.

Texten uppdateras